Bart van Olphen lanceert ‘Koken met Vis uit Blik 2’

25 februari

Het team van Fish Tales viert feest! Onze visexpert Bart van Olphen – oprichter van duurzaam vismerk Fish Tales – heeft alweer zijn negende kookboek gepubliceerd. In opvolging van zijn eerdere bestseller presenteerde hij Koken met Vis uit Blik 2 – terecht een feestje waard!
 
‘Wat een feest was het om dit nieuwe boek te mogen lanceren in het bijzijn van al onze culinaire vrienden. Het eerste exemplaar heb ik overhandigd aan chef en persoonlijk voorbeeld Robert Kranenborg. Al in de jaren ’90, toen ik nog jong was en Robert de sterrenkeukens in Parijs en Amsterdam bestierde, was ik groots fan van zijn werk. Jaren later zagen we hem op tv als presentator van Masterchef en nodigde hij mij uit om de kandidaten een masterclass te geven in het koken met vis uit blik. Toen ontdekte ik het pas: Robert is ook gek op vis uit blik!’
 
Als Bart zijn eerste ‘Koken met Vis uit Blik’-boek uitbrengt, zet hij een pop-up restaurant en blikwinkel op in Boekhandel Scheltema. Robert komt bij hem langs en loopt met twee volle tassen blikjes weer de deur uit. ‘Dat een gerenommeerde chef als hij zo graag met deze producten kookt, symboliseert voor mij de waarde van vis uit blik. Naast al die andere voordelen!’
 
Zo benoemd Bart dat vis uit blik lang houdbaar, goed betaalbaar voor ieders portemonnee, maar ook ontzettend duurzaam is. ‘De vis in de Fish Tales-blikjes wordt gevangen in de piek van het seizoen, met uitsluitend duurzame vangstmethoden. Buiten het seizoen worden de visbestanden met rust gelaten zodat die op een gezonde peil kunnen blijven. Inmiddels is het met hedendaagse bliktechnieken mogelijk vis tot wel vijf jaar lang houdbaar te maken. Een mooi gegeven voor de toekomst; visoverschotten die worden aangeland, kunnen worden ingeblikt en hoeven daardoor niet verloren te gaan. Een goede manier om voedselverspilling te bestrijden.’
 
Wat we tevens niet mogen vergeten is dat het gebruik van blik an sich erg duurzaam is. Het materiaal is door afvalverwerkers moeiteloos te scheiden en eindeloos te recyclen. Maar het voornaamste voor Bart: ‘Vis uit blik is echt gigantisch lekker. Wist je dat een groot deel van de wilde consumptievis wordt ingeblikt? De kwaliteit van vis uit blik doet daarmee niet onder voor die van verse; het basisproduct is immers identiek. Blikvis is daarentegen door de conservering wel anders van smaak en textuur geworden. Met handige keukentrucjes en goede recepten – die je terugleest in het boek – kun je hier heel gemakkelijk mee omgaan.’

Kan je niet langer wachten en wil je alvast aan de slag in de keuken? Hier vind je een aantal recepten uit Vis uit Blik 2:

Overtuigd? Wij wel! Zorg dat je steevast een paar blikjes op voorraad hebt (en HIER het boek bestelt), dan heb je altijd in no time een lekkere maaltijd op tafel staan.
 
Bart van Olphen – Vis uit Blik 2, Uitgeverij Kosmos Uitgevers


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis Azie magazine