Opwarmen met een kop glühwein bij de houtkachel, rondstruinen over de sprookjesachtige kerstmarkt, culinair genieten in hippe restaurants en good olds, en cultuur opsnuiven in musea. Waar moet je hiervoor zijn deze herfst? Basel it is, want dat is voor een short-citytrip een briljante plek: met de auto ben je er eerder dan je werkdag om zou zijn, er gaat een rechtstreekse trein en met het vliegtuig ben je er al in anderhalf uur. Dus, we zouden zeggen: handbagage mee in je achterbak, in de trein of het vliegtuig, en stop daarbij onze tips in je achterzak. Ready? Let’s go!
Het Zwitserse Basel ligt niet ver van de Duitse grens en het krioelt er van de verschillende eettradities. De stad staat bekend om de sprookjesachtige kerstmartk, musea met kunst en spannende tentoonstellingen en heeft moderne én goed bewaarde architectuur waar je een blokje voor om loopt. In iedere straat is er wel een restaurant te vinden, waar je met open armen wordt ontvangen door de locals van de stad. De lat voor culinaire hoogstandjes ligt hoog – voor ieder prijsje overigens –, maar nog hoger op de lat ligt gastvrijheid. Alsof ze het met de paplepel ingegoten hebben gekregen.
Even echt smaakverwonderend in de watten gelegd worden, daarvoor zit je hier goed. Van zevengangen-verrassingsmenu tot simpele Zwitserse rösti, van lokaal gebrouwen biertje tot café art in een van de cafés, Basel geeft je van ’s morgens vroeg tot in de late uurtjes genoeg keuzes – oh, en wil je nog even door: het nachtleven bruist er net zo. Stap over de schilderachtige kerstmarkt en pak een slokje mee van de hartverwarmende glühwein, loop in de ochtend langs de bakker voor lekkere brötchen of ga uitgebreid ontbijten in een van de restaurants, en plof in de middag neer voor een welverdiend Duits biertje. Het is maar net waar je zin in hebt, aan jou de keuze.
Wat mag je niet missen in Basel?
#1 – Met stip op nummer één natuurlijk de kerstmarkt, hij werd zelfs uitgeroepen tot de beste van Europa in 2021. De charme van de sprookjesachtige markt spat ervan af, en laten we de heerlijke zoet-spicy geur van glühwein die je tegemoet komt niet vergeten. Je vindt de kerstmark op Barfüsserplatz en Münsterplatz, midden in het centrum en in het hart van de feestelijk versierde oude binnenstad. Het valt niet te missen: een grote, prachtige versierde kerstboom straalt je tegemoet. Struin heerlijk rond en geniet met een glas glühwein in de hand van een waanzinnig uitzicht over de Rijn en de gloeiende lichtjes van de stad.
#2 – Regent het? Kan zomaar! Dikke pech? Zeker niet. Er is meer dan genoeg te doen, met dubbel zoveel pret. Denk aan de sightseeing-bus, die neemt je heerlijk mee op sleeptouw door de stad, en hop over op tram 16 richting Bruderholz. Hij leidt je langs musea, de beurs en over de Mittlere Brücke terug naar de Schifflände. Ook leuk: de klimmuur ‘The Kletterhalle’ en de dierentuin, of bezoek een wellness-plek, geniet van een high tea in Les Trois Rois Hotel, ga langs de botanische tuinen, of breng een bezoek aan een van de velen musea.
#3 – Ga sowieso op zoek naar de schlumbergerli, een broodrol met een leuk verhaal. De naam komt van Amedée Schlumberger, die vanuit Alsace naar Basel verhuisde in de jaren vijftig. Hij miste de kleine broodjes uit zijn geboortestad. Wat een simpele vraag aan een bakker was, of hij zijn favoriete broodje wilde namaken, is uitgegroeid tot een culinair hoogtepuntje. Get yours, als je er bent – en als je weer in NL bent, ook even vragen of jouw bakker het na wil maken? Je wilt er sowieso nog een, al na de eerste hap.
#4 – Een koekje dat je vooral in de kersperiode spot: de Basler Brunsli. Reuze populair en wordt gemaakt van chocolade, gemalen hazelnoten of amandelen, plus wat winterse kruiden als kaneel en kruidnagel. Ook lekker: Basler Läckerli, harde kruidenkoekjes, die je koopt bij Jakob’s Basle Leckery – en tevens gewoon in de supermarkt, maar dat is toch net even anders.
#5 – De Hefegugelhopf is een beroemde Baselse cake met een gat in het midden. De bakkers versieren hem vaak met een dikke laag poedersuiker en geschaafde amandelen. Je kunt het ook wel zien als een zoet brood, qua stevigheid zeker.
#6 – Misschien wel het bekendste traditionele gerecht is de Basler Mehlsuppe. Een vrij eenvoudige soep met niet al te veel ingrediënten, maar de smaak is reuze. De bruine bouillon wordt rijkelijk geschonken tijdens carnaval, maar is ook op te slurpen gedurende het jaar in meerdere traditionele restaurants in de stad.
#7 – Hypokras. Wat zeg je? Hypokras, ja, een beetje gekke naam voor een wijn wellicht, maar de wijn zelf is heerlijk. Gezoet en vooral kruidig, en wordt al sinds de vijftiende eeuw gedronken. Traditioneel wordt hij op smaak gebracht met kaneel, kruidnagel en nootmuskaat.
#8 – Biertje erbij? De Basel Beer Tour neemt je mee langs allerlei lokale, ambachtelijke bierspots. En er wordt natuurlijk geproefd! Van grote gevestigde bierbrouwerijen tot kleine nieuwkomers: er is wat te ontdekken voor de bierliefhebber, dat kunnen we je beloven.
#9 – Wil je liever zelf op pad? Met de food-tour, waar je geheel zelf op pad gaat langs allerlei spots, loop je in drie uur langs de meest bijzondere eettentjes van de stad. Precies fijn voor degene die de culinaire verborgen juweeltjes willen ontdekken. Het brengt je naar plaatsen die anders zijn en populair bij de jonge inwoners. Vertrekpunt is de bakker en je eindigt na een heerlijke maaltijd… vast in de kroeg.
Bonustips
Negen keer een dikke tip, maar er is meer aan te raden: onderweg naar Basel – of als voorproefje thuis – neemt deze podcast je mee naar het zalige Zwitserland. En eenmaal écht daar, pak dan lekker de fiets. Het is een leuke manier om de stad te verkennen, en nog groen ook. Zo zijn niet alleen de restaurants groen bezig – want ja, steeds meer restaurants werken met organische lokale ingrediënten en voedselverspilling wordt zoveel mogelijk tegengegaan –, ook jij. Bonus meepakker: je kunt voor de restaurants afstappen en kriskras de stad doorkruisen zodat je niets hoeft te missen. Geniet van Basel, de stad vol met heerlijke contrasten. Viel Spass!