Wist je dat je heel makkelijk zelf witte bonen in tomatensaus kunt maken? Serveer op een geroosterd broodje en smullen maar!
1 Gedroogde bonen week je eerst een nacht in koud water. Laat ze uitlekken, doe ze in een grote pan met dikke bodem, met zoveel water dat ze 2–3 cm onderstaan. Breng aan de kook, schep het schuim eraf, draai het vuur laag en kook ze in 30–40 minuten gaar. Laat ze uitlekken.
2 Doe intussen olie, uisnippers, knoflook, (eventueel) pancetta en het laurierblaadje in de pan. Bak 5–8 minuten op middelhoog vuur, tot de ui zacht is en de pancetta krokant. Voeg tomatenpuree en paprikapoeder toe en, verhit ze 1 minuut mee. Voeg dan azijn, tomaten, suiker, zout en peper toe. Breng aan de kook, doe de gekookte bonen erbij toe (of bonen uit blik, uitgelekt) en laat 20–25 minuten zachtjes koken tot de bonen zacht zijn en de saus mooi dik is.
3 Serveer op geroosterd zuurdesembrood en bestrooi met parmezaan.
6 personen
• 250 g gedroogde witte of cannellinibonen (of 1 blikje à 400 g)
• 2 el olijfolie (1 el als je pancetta gebruikt)
• 1 rode ui, fijngesnipperd
• 2 tenen knoflook, fijngehakt
• 1 laurierblaadje
• 75 g fijngesneden pancetta (optioneel)
• 1 el tomatenpuree
• snuf gerookt paprikapoeder
• 2 el rodewijnazijn
• 1 blikje tomaatblokjes (400 g)
• 1 el bruine basterdsuiker
• sneden geroosterd zuurdesembrood
• geraspte parmezaan