Tulband met rozijnen en chocolade

Tulband met rozijnen en chocolade

Anita Sumer: ‘Een klassieker die ik op mijn eigen manier een beetje heb aangepast. Het recept is gemaakt voor het verjaardagsfeestje van het meisje Iza. Met dit recept maak je moeiteloos een tulband waar iedereen van zal genieten, vooral vanwege de in rum geweekte rozijnen en chocoladedruppels.’

Bereiding

Zoete desem

De bereiding duurt ongeveer anderhalve dag (bij een temperatuur van 21 °C). Meng 10 g actieve, luchtige starter met 25 g tarwemeel, 10 ml water en 5 g bruine suiker. Wacht tot de desem in volume is verdubbeld. Voeg dan nog eens 35 g tarwemeel, 15 ml water en 10 g bruine suiker toe. Als hij in volume is verdrievoudigd, gebruik dan de desem in het hoofddeeg.

Tulband

1. Zeef het meel in de mengkom van de mixer. Scheur de zoete desem in kleine stukjes. Meng alle andere ingrediënten, behalve de boter, de rozijnen, de chocoladedruppels en het paneermeel, en laat de stukjes desem in dit vocht weken. Zet de mixer op de laagste snelheid en voeg langzaam het vloeibare mengsel toe aan het meel. Kneed tot een soepel, vrij zacht deeg ontstaat en voeg dan de boter in stukjes toe. Verhoog de snelheid van de mixer zodat de boter volledig door het deeg wordt opgenomen. Het deeg zal vrij slap zijn. Kneed het dan nogmaals op een lagere snelheid en voeg de geweekte rozijnen en de chocoladedruppels toe.

2. Vorm het deeg op een ingevet werkblad met ingevette vingers tot een rol en leg die in de ingevette bakvorm bestrooid met paneermeel. Dek de vorm af met een douchemuts en laat het deeg rijzen tot het dubbel zo groot en lekker luchtig is. Omdat het deeg zwaar is, kan het rijzen 7 tot 9 uur of zelfs langer duren.

3. Bak de tulband 50 tot 60 minuten in een op 180 °C voorverwarmde oven. Laat hem afkoelen op een rooster.

Voor een tulbandvorm met een doorsnede van 22 cm

Zoete desem:

  • 10 g actieve starter
  • 25 g + 35 g tarwemeel
  • 10 ml + 15 ml water
  • 5 g + 10 g bruine suiker

Tulband

  • 300 g tarwemeel
  • 130 ml melk
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 6 g zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 60 g boter op kamertemperatuur

Verder nodig:

  • 80 g rozijnen, een nacht geweekt in 10 ml rum en 2 theelepels gemalen kaneel
  • 75 g chocoladedruppels
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 2 eetlepels paneermeel om de bakvorm te bestrooien

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Stem op jouw favoriet