De gepureerde dadels in dit recept geven de cake een heerlijke structuur. Eet de cake bij een kop koffie of met een bolletje vanille-ijs erbij als dessert. Succes gegarandeerd!
1. Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe de dadels met het water vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn.
2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier*.
3. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak de toffeecake in 25-30 minuten gaar.
4. Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren 3-5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.
5. Serveer de cake (lauw)warm of afgekoeld met de warme toffeesaus.
*Tip: neem een stuk bakpapier, knip de lengte afhankelijk van de maat vorm die je gebruikt en rol het bakpapier op. Keer de vorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de bakvorm. Vet de vorm in en leg het bakpapier erin; twee zijden van de bakvorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.