Toffeecake

Toffeecake

De gepureerde dadels in dit recept geven de cake een heerlijke structuur. Eet de cake bij een kop koffie of met een bolletje vanille-ijs erbij als dessert. Succes gegarandeerd!

Bereiding

1. Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 30 minuten staan. Doe de dadels met het water vervolgens in de blender of in een foodprocessor en maal de dadels fijn.

2. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een vierkante vorm van 20×20 centimeter in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier*.

3. Doe de boter, basterdsuiker, het vanille-extract en zout in een kom en klop deze kort door. Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de gemalen dadels. Spatel als laatste de bloem, het bakpoeder en de speculaaskruiden erdoor. Schep het beslag in de vorm en bak de toffeecake in 25-30 minuten gaar.

4. Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten. Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de saus onder regelmatig roeren 3-5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.

5. Serveer de cake (lauw)warm of afgekoeld met de warme toffeesaus.

*Tip: neem een stuk bakpapier, knip de lengte afhankelijk van de maat vorm die je gebruikt en rol het bakpapier op. Keer de vorm om en leg de rol bakpapier erop. Knip het bakpapier af zodat het even lang is als de lengte van de bakvorm. Vet de vorm in en leg het bakpapier erin; twee zijden van de bakvorm blijven onbedekt. Druk het bakpapier goed aan zodat er geen beslag tussen kan komen.

 

Voor 12-16 stukken.

  • 175 g dadels, ontpit
  • ¾ tl baking soda
  • 160 ml kokend water
  • 75 g boter, op kamertemperatuur
  • 130 g donkerbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract*
  • ¼ tl zout 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1½ tl speculaaskruiden**

Voor de toffeesaus:

  • 75 g boter
  • 150 g donkerbruine basterdsuiker
  • 125 ml slagroom
  • snuf zout
  • 1 tl vanille-extract (optioneel)

Verder nodig:

  • boter, om in te vetten

* Gebruik bij voorkeur (zelfgemaakt) vanille-extract of het merg uit een vanillestokje. Vanillearoma en vanillesuiker bevatten namelijk chemische smaakstoffen, daar is geen echte vanille aan te pas gekomen. Vanille-extract maak je zo: snijd ongeveer 3 vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in een flesje met 150 milliliter wodka. Schud de fles en zet deze koel en donker weg. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract goed te bewaren.

**Meng voor zelfgemaakte speculaaskruiden de volgende specerijen door elkaar en bewaar het mengsel in een afgesloten potje: 8 theelepels gemalen kaneel, 2 theelepels gemalen kruidnagel, 2 theelepels gemalen nootmuskaat, 1 theelepel gemalen korianderzaad, 1 theelepel gemalen anijszaad, 1 theelepel gemberpoeder en ¾ theelepel gemalen kardemom. Voeg voor extra pit desgewenst ½-1 theelepel gemalen witte peper toe aan het mengsel.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine