Pompoenscones met kaas & rozemarijn

Pompoenscones met kaas & rozemarijn

Deze scones, die lekker hartig en verrukkelijk licht van textuur zijn, zijn geweldig om te serveren bij een grote kom soep. Je kunt ieder soort pompoen gebruiken die je wilt en je kunt als je dat lekker vindt reepjes knapperig spek of blokjes chorizo toevoegen aan de droge ingrediënten.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de pompoen in blokjes van 1 tot 2 cm en leg ze in een braadslede. Besprenkel de pompoenblokjes met de olijfolie en rooster ze 20 minuten in de oven, of tot ze volledig gaar zijn. Schep de pompoen van de bakplaat in een kom (laat de oven aan), prak ze met een vork fijn of pureer ze in een keukenmachine en laat de pompoen helemaal afkoelen.

2. Zeef de tarwebloem, het bakpoeder en de cayennepeper boven een kom, voeg de rozemarijn, het zout en de geraspte kaas, op 2 eetlepels na, toe. Bewaar de overgebleven kaas om over de scones te strooien voordat ze de oven in gaan.

3. Klop het ei los en meng het met de pompoenpuree en de melk. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk hier de natte ingrediënten in. Maak van je hand een klauw en meng met je hand tot het deeg samenhangt. Let op dat je niet kneedt, maar uitsluitend mengt.

4. Schep het deeg op een met bloem bestoven werkblad, maak een vierkant van het deeg, sla het met je handpalm plat tot een dikte van 2 cm en werk de randen netjes bij. Bestrijk de bovenkant met een beetje melk, bestrooi het deeg met de overgebleven kaas en snijd het deeg in 3 x 3 stukken voor negen scones.

5. Leg de scones op een bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin en geheel gaar zijn. Ze moeten hol klinken als je op de onderkant klopt. Laat ze op een taartrooster afkoelen

Voor 9 stuks

  • 175 g pompoen, geschild en zonder pitten
  • 1 el olijfolie
  • 200 g tarwebloem
  • 1½ tl bakpoeder
  • snuf cayennepeper
  • 2 tl fijngesneden rozemarijn
  • ½ tl zout
  • 50 g geraspte kaas (cheddar of een harde kaas zoals Parmezaanse kaas)
  • 1 ei
  • 100 ml melk, plus 1 el om de bovenkant te bestrijken

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek