In dit recept voor plaatpizza gebruiken we spruitbroccoli. Spruitbroccoli is jonge, vroeg geoogste broccoli. Vraag ernaar bij je groenteboer of zaai het in je eigen (moes)tuin.
1 Verwarm de oven voor op 220 ºC. Vet een bakplaat van 35 x 42 cm royaal in met het braadvet en strooi de broodkruimels er gelijkmatig over.
2 Rol het pizzadeeg uit tot een dikte van 1 cm en leg het op de bakplaat (maak een passende rechthoek) en druk het aan. Laat het 15 minuten rijzen.
3 Zet een pan water op hoog vuur en blancheer hierin de broccoliroosjes 2–3 minuten. Laat ze uitlekken, spoel ze af onder koud water en doe ze in een kom. Druppel er wat olijfolie over, voeg wat zout en peper toe en schep de roosjes door elkaar om ze ermee te bedekken.
4 Bestrijk het deeg met een dun laagje tomatensaus en verdeel dan het varkensvlees en de ansjovis erover. Scheur de mozzarella erboven en rangschik de broccoliroosjes erop. Bestrooi de pizza tot slot met de chilipeper en druppel er een beetje olijfolie over. Bak de pizza in de oven in 25–30 minuten goudbruin en krokant.
5 Bedruppel de blaadjes waterkers met wat citroensap, verdeel ze over de pizza en serveer.
1 grote pizza voor 8 personen
• 300 g restjes gebraden varkensvlees, plus braadvet, het vlees in lange reepjes
• handvol kruimels van oud brood
• 1 hoeveelheid pizzadeeg
• 200 g spruitbroccoli
• olijfolie
• ½ hoeveelheid tomatensaus
• 6 ansjovisfilets
• 2 bolletjes buffelmozzarella (250 g)
• ½ tl gedroogde chilipeper
• 50 g waterkers
• sap van 1 citroen