Door het fris-peperige accent dat doet denken aan mosterd en radijs, mag je waterkers zeker smaakvol noemen. Waterkers is het hele jaar door verkrijgbaar, maar in de lente op zijn best. Vaak wordt waterkers alleen in salades gebruikt, maar hij is veelzijdiger dan je denkt. Geef bijvoorbeeld je sandwich er een pittige kick mee, strooi het door de risotto of over de aardappelpuree.
We oogsten ‘m vanaf het voorjaar tot de vorst, al noemen we de soort die we vanaf oktober oogsten geen waterkers, maar winterkers. Waterkers is wereldwijd bekend en het is dan ook 1 van de oudste gewassen waarvan we weten dat het door de mens gegeten wordt. De peperige blaadjes van dit plantje zitten bomvol voedingsstoffen en vitaminen. Wist je bijvoorbeeld dat hij meer vitamine C dan sinaasappel bevat? En meer calcium dan melk? Ook bevat waterkers een goede hoeveelheid ijzer, wat je energiepeil een boost geeft. Dus voel je je ogen langzaam zwaar worden, neem er dan eens een handje van. Je zult merken dat het echt helpt! Waterkers wordt in Nederland overigens altijd biologisch gekweekt.
In het wild groeit de waterkers in stromend, schoon water. Toch is het grootste gedeelte wat in de winkels ligt geweekt, omdat de wilde variant moeilijk te verkrijgen is. Je kunt alles van dit plantje eten, verwijder alleen wel de stelen die te dik of hard zijn. Bewaar ‘m in keukenrol gewikkeld en in de koelkast, dan blijven de blaadjes lekker lang glanzend, stevig, vers en diep van kleur.
Smaken die goed bij waterkers passen: rundvlees, vette vis, rode biet, ei, sinaasappel, geitenkaas, walnoot, aardappel, kappertjes, room, pistache, venkel, zeekraal en amandel.
Recepten met waterkers:
– Krielaardappeltjes met waterkers
– Geschroeide pepersteak
– Jamie’s steak sandwich
– Geitenkaastaart
Het waterkersseizoen loopt van het voorjaar tot de start van de vorstperiode, maar is op zijn best in de lente.