Wij zijn gek op pizza, wij zijn gek op kreeft: deze pizza mét kreeft is dan ook een van onze favorieten! Deze pizza maak je met verse ingredienten en hierdoor wordt ‘t een lekker luxe gerecht!
1 Stoom de kreeftenstaarten in 8 minuten in een stoompan. Neem ze eruit en laat ze iets afkoelen; bewaar het stoomvocht.
2 Bak de plakjes van 1 venkelknol met een flinke scheut olijfolie in 5 minuten op middelhoog vuur goudbruin.
3 Haal het kreeftenvlees uit de schalen en snijd het in stukjes. Doe de schalen in de pan en bak ze 10 minuten mee.
4 Schenk de wijn erbij en laat die inkoken tot bijna alle vloeistof is verdampt. Voeg 2 soeplepels van het bewaarde stoomvocht toe en laat dat voor de helft inkoken. Zeef de kreeftenbouillon en houd zolang apart.
5 Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan en voeg de plakjes van nog een venkelknol en de knoflook toe. Bak ze in 10–15 minuten zacht op laag tot middelhoog vuur. Voeg de tomaten, 150 ml kreeftenbouillon toe en wat zout en peper toe, en laat dit alles 20–25 minuten zachtjes koken en indikken. Laat afkoelen en pureer glad.
6 Verwarm de oven voor op 220 ºC en schuif er 2 bakplaten of pizzastenen in. Verdeel de rol in tweeen en vorm beide porties op een met meel bestoven werkvlak uit tot cirkels van 5 mm dik en 30 cm in doorsnee. Bestuif de hete bakplaten of pizzastenen met fijn griesmeel en leg de pizzabodems erop.
7 Bestrijk de pizzabodems met 4 eetlepels van de tomatensaus. Schep het kreeftenvlees in een kom om met 1 eetlepel extra vergine olijfolie en de chilipeper; verdeel het dan over de pizza’s. Strooi de citroenrasp erover en bak de pizza’s 12 minuten in de oven, tot ze krokant zijn.
8 Verdeel de geschaafde venkel over de pizza’s. Hussel het venkelgroen en de waterkers in een kom met een scheutje citroensap en wat olijfolie. Strooi dit over de pizza’s samen met geraspte parmezaan.
Per portie 452 kcal, 14,6 g vet (2,1 g verzadigd), 21,4 g eiwit, 57,5 g koolhydraten, 7,4 g suikers