De ultieme meatfree hamburger, deze pittige burger met hummus en uienrelish. De burger maak je met quinoa, zwarte bonen en dadels en smaakt goddelijk in combinatie met hummus en uienrelish.
1. Rooster de ongekookte quinoa in een pan op laag tot middelhoog vuur, tot je de korrels hoort knappen (dit geeft extra smaak). Kook de quinoa volgens de instructie op de verpakking. Als al het water is geabsorbeerd, houd je de quinoa nog even in de pan tot je het knappen weer hoort; dan weet je dat er geen overtollig vocht meer in zit. Zo krijg je stevige burgers.
2. Doe de zwarte bonen met de specerijen in een koekenpan en rooster ze ongeveer 2 minuten, tot al het vocht is verdwenen en de velletjes beginnen te barsten.
3. Meng de helft van de bonen en de helft van de quinoa met de dadels, mosterd, jam, 2 eetlepels olijfolie en een snuf peper. Mix dit alles door elkaar met een staafmixer of blender; roer de bewaarde bonen en quinoa er dan weer door. Vorm 6 burgers van het mengsel.
4. Verwarm de oven voor op 200°C
5. Voor de hummus: meng de specerijen met 3 eetlepels olijfolie. Schep de bloemkoolroosjes in een braadslede om met de specerijenmix en rooster ze 30 minuten, of tot ze goudbruin zijn en een beetje geschroeid aan de randjes.
6. Mix de geroosterde bloemkool en de kikkererwten, tahin, knoflook en de resterende 3 eetlepels olijfolie glad (voeg zo nodig een scheutje water toe). Voeg zout en peper naar smaak toe.
7. Voor de relish: verhit de olie in een koekenpan en bak de uisnippers in zo’n 20 minuten zacht en sticky. (Worden ze te droog, voeg dan een scheutje water toe; liever dan meer olie). Schep de uisnippers dan in een kom en bedruppel ze met de granaatappelmelasse.
8. Doe in dezelfde pan nog een scheutje olie en bak de burgers 6 minuten per kant, tot ze goed heet en aan de buitenkant krokant zijn.
9. Beleg de broodjes met de burgers, hummus, plakjes tomaat, relish en sla
Per portie: 52 kcal, 27g vet, (3,8g verzadigd), 18.1g eiwit, 55.2g koolhydraten, 21g suikers.