Granaatappelpitten toveren ieder gerecht om tot een ware smaakexplosie. De kleine rode vruchtjes zijn ook nog eens heel gezond en in veel verschillende gerechten te verwerken. Denk aan salades, cocktails of stoofpotten. Lees hier meer over de dieprode vrucht met kroon.
Dit is het seizoen voor verse granaatappels: die ronde vruchten met hun leerachtige schil, barstensvol met honderden glinsterende pitjes. Vanwege die pitjes zijn ze in vele culturen symbolen voor overvloed, vruchtbaarheid en het eeuwige leven. Farao Toetanchamon kreeg ze mee in zijn graf om zijn wedergeboorte zeker te stellen. Maar granaatappels zijn ook wel gekoppeld aan het kwaad, omdat ze sap ‘bloeden’.
Tegenwoordig kan niemand meer ontkennen dat granaatappels goed voor je zijn. Ze bevatten meer polyfenolen – antioxidanten die kanker helpen voorkomen – dan rode wijn, groene thee en de meeste andere vruchten. Eén glas granaatappelsap bevat net zo veel polyfenol als twee glazen rode wijn of tien koppen groene thee, hoe bedoel je superfood! De granaatappel is ook een rijke bron van vitamine C en vezels. Granaatappels komen oorspronkelijk uit Iran. Ze worden tegenwoordig vooral gekweekt in Amerika, Spanje, het Midden-Oosten en India.
Rijpe granaatappels blijven lang goed in de koelkast. Je kunt de zoetzure pitjes tot drie maanden in de vriezer bewaren. Koop glanzende, gave granaatappels die zwaar aanvoelen voor hun grootte – die zijn het sappigst. Als ze goed rijp zijn, is het een koud kunstje om de pitjes los te kloppen. Strooi de pitten over groene salades, of voeg ze toe aan stoofpotjes, chutneys, pilav, couscous en hummus. Ze zijn ook een mooie garnering voor chocoladetaart of ijs. Een eenvoudig kommetje havermoutpap krijgt er ineens allure van.
Sap & pitjes
Granaatappels zijn superlekker, al vinden sommige mensen het lastig om de pitjes eruit te krijgen of het sap er uit te persen. Een handig trucje: halveer de granaatappel en klop boven een kom met water met een pollepel op de schilkant, zodat de pitjes in het water vallen. De vliesjes drijven dan naar het oppervlak. Je kunt ze er daarna afscheppen. Vervolgens giet je het water voorzichtig af en zijn de pitjes klaar voor gebruik.
Om het heerlijke sap uit de vrucht te halen, kun je de pitten ook na het uitkloppen in een zeef boven een kom doen. Plet ze nu met een pollepel, het sap verzamelt zich in de kom. Ook is het mogelijk de pitten in een blender te doen. Laat het sap even staan en schep het schuim er af. Of gebruik een citruspers om de vrucht uit te persen.
Zo maak je granaatappelmelasse
Granaatappelmelasse, een dikke, donkere, rinse siroop, wordt in hartige en zoete gerechten gebruikt in de Libanese en Midden-Oosterse keuken. Het is te koop in Turkse en Marokkaanse winkels, maar je kunt het ook zelf maken. Laat granaatappelsap (uit fles of pak is prima) inkoken tot een dikke siroop. Giet in een gesteriliseerde pot. Zelfgemaakte melasse is tot 3 weken houdbaar in de koelkast.
Recepten met granaatappel
– Kippendijen met granaatappel
– Speltsalade
– Sissende garnalen uit Marokko
– Langzaam gegaard lamsvlees
– Wortel & avocado uit de oven