Een omgekeerde appeltaart kennen we allemaal, maar probeer ‘m eens met clementines! Heerlijk zoet, plus de yoghurt & granaatappelpitjes maken deze taart helemaal af.
1 Verwarm de oven voor op 160ºC. Maal de amandelen zo fijn mogelijk in de keukenmachine en meng met het bakmeel. Was de mandarijnen en snijd er 4 in dunne plakken. Kook 250 g van de suiker met 300 ml water tot lichte siroop. Zet het vuur laag, voeg de plakjes mandarijn toe, doe het deksel op de pan en laat ca. 15 min zachtjes koken.
2 Vet de bodem van een springvorm (Ø 24 cm) in en bekleed deze met bakpapier. Vis de plakjes mandarijn uit de siroop en rangschik ze op de bodem. Rasp de schil van de overige 2 mandarijnen en van de limoen en zet apart. Pers de vruchten uit en roer het sap door de siroop. Kook de siroop nog ca. 10 min in en laat afkoelen.
3 Klop de boter luchtig met de rest van de suiker en met de rasp. Voeg al kloppend 1 voor 1 de eidooiers toe. Schep door dit mengsel het amandelmeel, de polenta en de kwark. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije schaal en spatel dit voorzichtig door het cakebeslag. Schep het beslag in de taartvorm, op de mandarijnen.
4 Bak de taart in ca. 1 uur in de voorverwarmde oven en laat afkoelen in de vorm. De taart is gaar als een prikker er schoon uitkomt. Haal de taart uit de vorm, schenk er siroop erover en snijd ‘m in punten. Serveer met de yoghurt, overige siroop en bestrooid met granaatappel.
Fotografie: Willem Groeneveld; Recept: Jankees Roggeveen