Naan is misschien wel het belangrijkste bijgerecht in India. Het is vooral heerlijk bij de curry. Overweeg ook eens om de naan te decoreren met kruiden als koriander en zwarte komijn.
1. Kneed van alle ingrediënten een soepel en elastisch deeg. Leg het deeg in een met olijfolie ingevette plastic kom en laat het 60 minuten rijzen onder een theedoek. Na het rijzen voelt het deeg droog en zijdeachtig aan en is het verdubbeld in volume.
2. Leg de ovensteen ruim van tevoren in de oven en verwarm de oven voor op 250 graden.
3. Verdeel het deeg in 3 bolletjes en bol ze op*. Vorm en bak het deeg per stuk. Rol een bolletje uit tot een ovale plak van 4 tot 5 millimeter dik en met een doorsnede van circa 20 centimeter.
4. Als de ovensteen goed heet is, schuif je het plakje in de oven, direct op de steen. Bak de naan 6 tot 8 minuten.
5. Bestrijk de naan na het bakken met geklaarde boter**. Herhaal dit recept voor de andere bolletjes.
Dit recept komt uit het boek ‘Broodbijbel’ van Hiljo Hillebrand (€29,99, Carrera Culinair).
* How-to deeg opbollen:
Hier leggen we uit hoe je deeg oprolt, weer in de lengte legt en opnieuw oprolt totdat het een steeds korter, bijna rond puntje is geworden. Dit noemen we het opbollen van het deeg. Dit doe je na de kneding voor de bolrijs of als het eindproduct een bol moet zijn. Opbollen gebruik je om het glutennetwerk op spanning te brengen, zodat de structuur en de bakaard van het brood worden verbeterd.
1. Maak het deeg eerst langwerpig.
2. Rol het deeg op en zorg dat de naad boven ligt.
3. Rol het deeg nogmaals op.
4. Leg je handen om de zijkanten en iets onder het deeg, met je handpalmen omhoog. Beweeg nu je handen langs de bol en druk daarbij het deeg onder de bol.
5. Doe dit net zolang tot je een gladde bovenkant hebt gekregen.
6. Je hebt nu een opgebold deeg.
** Geklaarde boter:
Geklaarde boter gebruik je om bijvoorbeeld vruchtenbrood of kleine broodjes mee af te boteren. Het brood blijft hierdoor langer zacht en het zorgt voor meer smaak.
1. Doe de boter in een steelpannetje en zet deze op laag vuur
2. De boter begint nu te smelten. Je ziet dat er twee vloeistoffen ontstaan: geel, doorzichtig vet en wit, troebel vocht.
3. Schenk het doorzichtige vet voorzichtig in een kommetje. Zorg ervoor dat het troebele vocht in de pan achterblijft.
4. Het vet in het kommetje i