De regenboogvlag, een iconisch symbool voor de Lesbian, Gay, Bi & Transgender gemeenschap, staat symbool voor diversiteit. Ontstaan in Amerika, waar de eerste vlaggen fier en trots wapperden tijdens de San Francisco Pride, eind jaren zeventig. De regenboog is een mythisch teken, voor blijdschap, een brug naar een andere wereld, een enigmatisch natuurlijk verschijnsel waar potten met goud aan het einde zouden liggen. Ik kan niet anders dan trots zijn op waar het voor staat. En van dit koekje, waarvan ik het recept jaren geleden op een blog vond, word je toch heel erg blij? Maak het eens voor een feestje voordat je naar de Gay Pride gaat of gewoon omdat ze fabulous zijn!
1. Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water en pel ze. Halveer ze en haal de eidooiers eruit (deze eiwitten gebruik je niet). Duw de eidooiers door een fijne zeef.
2. Doe de suiker en citroenrasp in een kom en meng dit met je vingers tot de suiker gelig wordt.
3. Klop de boter, suiker, zout en de eidooiers met een mixer in een mengkom tot het geheel licht en luchtig wordt, in circa 5 minuten. Voeg het vanille-extract toe. Voeg de bloem toe en meng door op de laagste stand tot de bloem is opgenomen. Kneed verder met de hand tot een deeg. Kneed niet te lang door.
4. Verdeel het deeg in zes gelijke delen (gebruik hiervoor een weegschaal) en kleur ieder stukje in de gewenste kleur. Rol de stukjes deeg in plasticfolie elk tot een lange rechte reep van circa 8 x 25 x 1 cm. Verpak ze in de plasticfolie en laat ze minimaal 1 uur in de koelkast opstijven.
5. Verwarm de oven voor op 175 °C. Leg de reep paars deeg op een snijplank, bestrijk met eiwit met een bakkwast en herhaal dit met de andere repen deeg in de volgorde blauw, groen, geel, oranje en rood. Snijd met een scherp mes de zijkanten bij. Bestrijk de zijkanten met eiwit en duw het deeg aan alle kanten in de sprinkles. Als het deeg te zacht is, laat je het nog een halfuurtje in de koelkast opstijven. Werk zo snel mogelijk en met koude handen. Snijd het deeg in rechthoekige koekjes van ruim een halve cm dik. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
6. Bak de koekjes in 12-15 minuten gaar en laat ze vooral niet bruin kleuren. Laat de koekjes na het bakken 5 minuten rusten op de bakplaat en laat ze dan verder afkoelen op een rooster.
Tip: Gebruik sprinkles die ovenbestendig zijn! En niet een hoopje suiker worden als je ze bakt. Anders moet je de sprinkles weglaten. De meeste Amerikaanse merken sprinkles behouden hun vorm in de oven. Ik gebruik de sprinkles van CK Products, makkelijk te verkrijgen op amazon.com. Het toevoegen van gekookte eidooiers geeft het deeg luchtigheid en het resultaat
is een knapperig boterzacht koekje. Dit trucje kun je ook bij andere koekjesrecepten toepassen zonder verder iets aan het recept te veranderen.
Dit recept komt uit het boek ‘Menno’s superheroes kookboek’ van Menno de Koning (€24,99, Kosmos Uitgevers).