Kruidige vegan cranberrycake

Kruidige vegan cranberrycake

Cranberry’s groeien oorspronkelijk in de Noordelijke staten van Amerika en werden in de 18e eeuw meegenomen op de zeevaart om de opvarenden te beschermen tegen scheurbuik. Net als zuurkool, trouwens. Zowel cranberry’s als zuurkool zijn lang houdbaar en zitten boordevol vitamine C. Het schijnt dat er rond 1845 een vat cranberry’s is aangespoeld op Terschelling en Vlieland. In 1868 ontdekte een botanicus de bessen in de duinvalleien op Terschelling en daar plukken wij nu letterlijk de vruchten van. De cranberry’s worden op Terschelling geoogst tussen september en eind oktober en ze zijn perfect voor deze herfstcake.

Bereiding

1. Begin met de compote door alle ingrediënten voor de compote op laag vuur te verwarmen. Gebruik hiervoor een pan met een dikke bodem en leg het deksel erop. Roer regelmatig door. Let op: de cranberry’s kunnen door de hitte tegen het deksel knallen, net zoals bij popcorn. De compote is klaar wanneer de cranberry’s zijn gebarsten en er een sausachtige structuur ontstaat. Zet het vuur uit en laat de compote afkoelen.

2. Verhit de oven tot 170 °C. Vet een cakeblik in met zonnebloemolie.

3. Meng voor het beslag alle droge ingrediënten in een kom. Meng in een andere kom alle natte ingrediënten en doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten. Roer met een houten lepel tot een beslag. Schep of schenk het beslag in de cakevorm. Maak met een lepel in de lengte een lange streep door het cakebeslag, een soort geultje. Verdeel de compote gelijkmatig in de geul. Tik een aantal keer zacht met het cakeblik op het aanrecht om alle luchtbellen uit het beslag te slaan.

4. Bak de cake in de oven in 50-60 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake minimaal 1 uur afkoelen voordat je hem uit het blik haalt en aansnijdt.

Voor 6-8 personen

Bereiden 20 minuten

Oven 50-60 minuten

Voor de compote

  • 150 g verse cranberry’s
  • 100 ml water
  • zest van 1 biologische citroen
  • 2 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 3 eetl. maple syrup
  • zout

Droge ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 theel. zuiveringszout
  • 1 theel. vijfkruidenpoeder
  • 50 g walnoten, grofgehakt
  • 20 g zonnebloempitten

Natte ingrediënten

  • 200 ml havermelk
  • 1 eetl. citroensap of appelciderazijn
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 2 cm verse gemberwortel, geraspt
  • 50 g verse cranberry’s

Extra nodig: cakevorm (± 25 cm)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine