Vegan kaneelbroodjes

Vegan kaneelbroodjes

Ben jij aan het speuren naar een vegan bakrecept, dan zijn deze veganistische kaneelbroodjes precies waar je kunt stoppen met zoeken – als je het ons vraag, dan! Ze zijn perfect om een middagje in de keuken door te brengen en het bakgeluk je toe te laten stromen. Na uren cinnamon roll-plezier in de keuken is het daarna natuurlijk ook tijd om te proeven. En als je ons vertrouwt: deze vegan kaneelbroodjes zijn goddelijk goed!

Bereiding

Zelfgemaakte margarine

1. Laat de cacaoboter in een pan op middelhoog vuur smelten.

2. Meng het water en de sojalecithine met een garde in een kom. Voeg de druivenpitolie beetje bij beetje en al kloppend toe.

3. Schenk de gesmolten cacaoboter erbij en blijf zachtjes kloppen.

4. Schenk het margarinemengsel als het goed is vermengd in een vorm of direct in een afsluitbare bak. Laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten tot de margarine stolt. Deze zelfgemaakte margarine is luchtdicht afgesloten twee weken houdbaar in de koelkast

Viennoisedeeg 

1. Kneed de tarwe- en banketbloem, suiker, sojamelk, het water, zout, de verkruimelde verse bakkersgist en vloeibare desem in de kom van een keukenmachine met deeghaak 4 minuten op de laagste stand en dan 4 minuten op de middelste stand. Het deeg moet van de wand van de kom loskomen. Of kneed het deeg handmatig.

2. Controleer met een thermometer of de temperatuur van het deeg tussen 22 en 25 °C ligt. Wikkel het deeg als het warmer is in plasticfolie en leg het in de kom van de keukenmachine even in de koelkast.

3. Voeg de in blokjes gesneden margarine toe en ga door met kneden tot de margarine volledig in het deeg is opgenomen.

4. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minstens 2 uur in de koelkast rusten. Het deeg is klaar voor gebruik als het homogeen, glad, niet-elastisch en nog koud is. In de koelkast is het in plasticfolie gewikkeld maximaal 24 uur houdbaar.

Kaneelbroodjes maken

1. Rol het deeg dun uit tot een rechthoek van 40 × 30 cm. Leg die op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het deeg 30 minuten in de koelkast rusten. Haal het eruit en rol het op een met bloem bestoven werkvlak nog dunner uit tot een rechthoek van 45 × 40 cm. Maak de kaneelvulling: smelt de zelfgemaakte margarine in een pan en strijk hem met behulp van een bakkwast over het deeg uit. Meng de suiker en kaneel snel en goed en verdeel dit mengsel over de margarine.

2. Maak een eerste toer door het deeg in drieën te vouwen en de kaneelvulling daarbij in te sluiten. Het deegpakket moet 15 x 40 cm worden. Druk het iets platter tot een rechthoek van 20 x 40 cm.

3. Snijd met een scherp mes tien repen van 2 cm uit het deeg-pakket. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

4. Verhit de oven tot 170 °C (heteluchtoven). Trek de repen met de hand uit tot een lengte van 50 tot 60 cm. Draai de uiteinden tegen elkaar in en pak één uiteinde dan vast met je duim en de vier vingers van die hand. Pak het andere uiteinde met je andere hand vast en draai het om het andere uiteinde heen. Steek dat losse uiteinde tot slot in het midden van de ‘grote ronde knoop’ weg.

5. Zet de kaneelbroodjes 15 minuten in de oven. Maak de royal icing: meng de poedersuiker, sojamelk en het citroensap met behulp van een kleine garde of vork. De kaneelbroodjes zijn
klaar als de bovenkant mooi goudbruin is. Haal ze uit de oven en bestrijk ze met behulp van een bakkwast met de royal icing.

Viennoisedeeg: 2 uur en 20 minuten

Rusten in de koelkast: 30 minuten

Kaneelvulling: 10 minuten

Vormen: 15 minuten

Bakken: 15 minuten

Voor 10 kaneelbroodjes

250 g tarwebloem (T65)

250 g banketbloem (T45)

40 g suiker

165 g sojamelk

165 g water

10 g zout

10 g verse bakkersgist

50 g vloeibare desem **

75 g zelfgemaakte margarine *

Kaneelvulling

  • 25 g zelfgemaakte margarine*
  • 20 g kaneel
  • 40 g suiker

Royal icing

  • 100 g poedersuiker
  • 15 g sojamelk
  • 5 g citroensap

*Zelfgemaakte margarine (voor 1 kg margarine)

  • 320 g cacaoboter (verkrijgbaar online of in veel biologische winkels)
  • 240 g water
  • 20 g sojalecithine (verkrijgbaar online of in veel biologische winkels)
  • 560 g druivenpitolie

**Vloeibare desem:

Voor de starter

  • 100 g biologische patentbloem (T55)
  • 100 g water van 50 °C
  • 10 g biologisch appelsap

De desem verversen

  • 100 g water van 50 °C
  • 100 g biologische patentbloem (T55)

Dag 1 – De desem starten: Meng de patentbloem, het warme water en het appelsap in een kom. Doe het geheel in een luchtdichte bak en laat het op een warme plek (minstens 25 °C, bovenop de koelkast of een radiator bijvoorbeeld) 48 uur rusten.
Dag 3 – De desem verversen: Neem als er kleine bubbeltjes zijn ontstaan 100 gram van de
desem en gooi de rest weg. Doe de desem in een kom en voeg 100 gram water en 100 gram patentbloem toe. Meng met een spatel. Leg een stuk plasticfolie op het geheel om het af te
dekken en laat het 36 uur op een warme plek rusten.
Dag 5 – Herhaal de vorige stappen. Laat de desem 36 uur op een warme plek rusten.
Dag 6 of 7 – Herhaal de vorige stappen. Laat de desem 36 uur op een warme plek rusten.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine