Tajine is het bekendste gerecht van Marokko: een stoofpot met lam, kip of vis en groenten die langzaam gaart. Het is genoemd naar de pot met kegelvormig deksel waarin de stoofpot van oudsher wordt bereid. Het model zorgt ervoor dat de stoom neerslaat in het gerecht, waardoor het zijn sappen bewaart. Deze vegetarische tajine heeft geen vlees nodig voor de smaak – de groenten absorberen de geuren van de koriander, de komijn, de saffraan, de gember en de tomatige bouillon. Snijd de groenten tamelijk grof zodat ze niet uit elkaar vallen. Serveer met nootachtige couscous.
1 Als je gedroogde kikkererwten gebruikt, zet je ze een nacht te weken. Giet ze de volgende dag af, doe ze in een grote pan en bedek ze met water. Breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes koken, tot ze zacht zijn.
2 Doe de uien in een kom, giet er kokend water over en laat ze enkele minuten staan. Haal ze er voorzichtig uit en pel ze.
3 Schil de gember en hak in grove stukken. Doe die in een grote pan met de saffraan, de komijn en korianderzaden, het meeste van de munt- en peterselieblaadjes, de tomatenpuree en de groentebouillon. Breng aan de kook en voeg dan de uien, de wortel, de pompoen en de aardappel toe. Doe het deksel erop en laat 10 minuten pruttelen. Voeg dan de resterende groenten en de kikkererwten toe. Dek weer af en laat nog 20 minuten trekken, onder af en toe roeren.
4 Kook de couscous volgens de aanwijzingen op het pak. Haal de tajine van het vuur. Schep de couscous op de borden en de tajine erop. Bestrooi met de overgebleven munten peterselieblaadjes. Serveer met harissa.
Per portie 308 cal., 3,5 g vet (0,5 g verzadige),
13,8 g eiwit, 51,8 g koolhydraten, 9,8 g suikers