Aubergines is voor velen een favoriete groente. Deze allemansvriend is namelijk erg veelzijdig en verkrijgbaar in allerlei kleuren en maten. Bak, gril of stoof de paarse groente die in de nazomer en herfst op z’n lekkerst is.
De aubergine wordt ook wel eierplant genoemd – ‘eggplant’ in het Engels. De eerste variëteiten die in Europa verschenen, waren waarschijnlijk klein, rond en wit, dus die benaming is helemaal nog niet zo gek. Het veel meer gebruikte woord ‘aubergine’ is van oorsprong Arabisch, net als de 15e-eeuwse kooplieden die de vruchten uit India haalden. Vroeger waren aubergines vrij bitter, vandaar de gewoonte om ze voor het bereiden te bestrooien met zout. Dit kun je vandaag de dag achterwege laten, want de aubergines van nu zijn veel smakelijker.
Zoek glanzende exemplaren met een gladde schil uit. Aubergines worden wereldwijd gebruikt in klassieke gerechten, zoals de Griekse moussaka, de mediterrane ratatouille, de Turkse imam bayildi en de Italiaanse melanzane parmigiana.
Soorten aubergine
Gestreept: De textuur en smaak zijn niet anders dan bij gewone aubergines – laat de strepen zien in een simpel ovengerecht.
Wit: Kan worden bereid als de gewone paarse; door de milde smaak en lichte kleur is deze aubergine een fraai alternatief.
Klein: Mini-aubergines behouden hun vorm goed; heerlijk in Midden-Oosterse gerechten.
Lang: De slanke aubergine leent zich goed voor dunne plakjes, om op te rollen of in olie te bakken.
Erwt aubergine: De Thaise vruchtjes hebben een sterke auberginesmaak. Lekker in Aziatische gerechten.
Klassiek: Deze is geschikt voor allerlei gerechten – in olie gebakken, geroosterd of gevuld uit de oven.
Italiaans rond: Is vlezig; de ideale vorm om gevuld in de oven te bakken.
Aziatisch wit: Mild van smaak en met een dun, lichtgroen velletje. Veel gebruikt in de Chinese en Thaise keuken.
Aziatisch rond: Klein, rond als een pruim, met een stevige textuur die zijn vorm behoudt – geschikt voor stoven en smoren.
Combineer aubergine met…
Tomaat, parmezaan, mozzarella, geitenkaas, courgette, koriander, rozemarijn, tijm, laurier, knoflook, chilipeper, basilicum, yoghurt, lamsvlees, munt & granaatappel.
Waar te koop?
Zoek naar aubergines in alle soorten en maten bij ruim gesorteerde groentewinkels, toko’s en Turkse of Marokkaanse winkels. In alle gerechten kun je de genoemde aubergines vervangen door andere, behalve als het gaat om de ronde Aziatische, want die zijn steviger van textuur.
10 recepten met aubergine
– Pasta met aubergine en tomatensaus
– Lasagne met snijbiet en aubergine
– Pasta met aubergine, tomaat & knoflook
– Spaghettitaart met aubergine en tomaat
– Aubergine met tijmkaas
– Gegrilde groente met feta en tabouleh
– Aubergines met saffraanroom
– Siciliaanse auberginesaus met ricotta
– Quinoasalade met amandel en munt
– Jamie’s kip fajita’s