Dit typisch Italiaanse brood krijgt een heel bijzonder smaakje door de verse salie die je er aan toevoegt. Serveer als borrelhap met een lekkere dip, naast een kom soep of als bijgerecht tijdens de BBQ.
1. Meng het meel, de gist, 1 theelepel zout en de helft van de salie. Maak een kuiltje in het midden, voeg 250 ml warm water en 1 eetlepel olijfolie toe. Maak er een deegbal van; voeg meel toe als het deeg kleverig is, of water als het te droog is. Kneed op een met meel bestoven vlak tot het elastisch is.
2. Leg op een ingevette bakplaat met een vochtige theedoek erover; laat 1 tot 1,5 uur rijzen tot het dubbele volume. Duw het tot een rechthoek van een halve cm dik. Laat 45 minuten staan onder een vochtige theedoek. Verwarm de oven voor op 230 graden.
3. Meng de rest van de olie met 1 eetlepel water. Druk gaatjes in het deeg, besprenkel met het mengsel. Bestrooi met de rest van de salie en de zoutvlokken. Bak het 20 minuten, tot het hol klinkt als je op de bodem tikt.
Leer in deze
video focaccia maken van Jamie.
Voor 1 brood
• 375 g hard witbroodmeel, plus extra
• 1 zakje gedroogde gist
• klein bosje salieblaadjes, grof gehakt
• 3 el olijfolie, plus extra
• zoutvlokken