Kolokotes zijn pasteitjes gevuld met pompoen, rozijnen, bulgur en kaneel – kleine, hartig-met-iets-zoets veganistische snacks die meestal tijdens de vasten gegeten worden. Ik wilde eigenlijk het traditionele recept geven maar besloot er nieuw leven in te blazen door er een gezonde, frisse filotaart van te maken (die nog steeds vegan en vastentijdvriendelijk is). Ik hoop dat ik niet te veel yiayia’s verdriet doe met deze variatie.
1. Verwarm de oven voor tot 190 °C. Schil de pompoen en snijd in stukjes van 4 cm. Spreid ze uit over een grote bakplaat. Pel de uien, snijd ze in partjes en leg deze tussen de pompoen. Bestrooi met kaneel en piment, besprenkel met olijfolie en bestrooi met flink wat zout en peper. Zet in de oven en bak 45 minuten tot de pompoen goudkleurig en gaar is. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
2. Doe intussen de bulgur in een grote schaal, bestrooi met flink wat zout en peper en schenk er 300 ml kokend water over. Dek af met een deksel of plasticfolie en zet 15 minuten weg. Laat uitlekken in een zeef en laat afkoelen. Laat weer in de schaal glijden, knijp de citroen erboven uit, roer de azijn en rozijnen erdoor en bestrooi met zout en peper.
3. Trek de peterselie- en korianderblaadjes van de steeltjes en snijd ze grof. Schep de pompoen als deze klaar is door de bulgur en voeg de kruiden toe. Proef en corrigeer de smaak als dat nodig is.
4. Vet een springvorm van 23 cm in met olie en leg alle filodeegvellen (houd er 1 apart) erin; bestrijk ze een voor een met olie voor je het volgende vel erop legt. Laat overtollig deeg over de rand hangen. Schep het pompoenmengsel op het filodeeg en leg het apart gehouden vel erop, eventueel dubbelgevouwen. Bestrijk met olijfolie en vouw het filodeeg dat over de rand hangt naar binnen. Bestrooi met pompoenpitten. Zet onder in de oven, verlaag de temperatuur naar 180 °C en bak de taart 40 minuten tot deze goudkleurig en krokant is. Haal de taart uit de oven, laat 10 minuten in de vorm afkoelen, haal dan voorzichtig uit de springvorm en serveer.