Esdoornstrikken

Esdoornstrikken

Bijna elke zondag haal ik een strik met kers en amandel bij bakker Debaere in Knokke. Daar kan vrij weinig tegenop, maar ik wilde toch een keer mijn eigen versie maken. Het zuur van de kers, het nootachtige van de pistache en amandel en dan de kleverige esdoornlak … Ik kan niet wachten tot het zondag is. Sergio Herman, in zijn nieuwste boek ‘Smaakmakers’.

Bereiding

1.  Verwarm de oven voor op 175 °C.

2. Maak eerst de frangipane: klop de boter met de suiker en voeg de eieren een voor een toe. Voeg dan ook het amandel- en pistachepoeder, de pistachepasta en als laatste de room toe. Zet het mengsel even weg in de koelkast.

3. Smeer een dikke laag afgekoelde frangipane in het midden van de plak bladerdeeg. Zorg ervoor dat je nog wat frangipane overhoudt. Vouw het bladerdeeg dicht. Snijd er lange banen van: 4 centimeter breed en 14 centimeter lang. Draai de banen een slag, zodat je strikken krijgt.

4. Maak in het midden een insnijding en vul die met de overgebleven frangipane en wat kersen.

5. Bestrijk de strikken met ei en strooi de gehakte pistachenootjes erover. Bak ze ongeveer 20-25 minuten in de oven.

6. Haal de strikken uit de oven en leg ze op een rooster. Bestrijk ze met esdoornsiroop als ze nog warm zijn en geniet!

Dit recept komt uit het boek ‘Smaakmakers’ van Sergio Herman (€31,99, Carrera).

Esdoornstrikken:

  • 1 plak bladerdeeg van 40 bij 60 cm
  • 150 g kersen (mag uit de diepvries), zonder pit
  • 1 ei, losgeklopt
  • 150 g pistachenoten, gehakt
  • 100 g esdoornsiroop, om mee te bestrijken

Voor de pistachefrangipane:

  • 125 g boter
  • 120 g suiker
  • 2 grote eieren
  • 105 g amandelpoeder
  • 20 g pistachepoeder
  • 10 g pistachepasta
  • 30 ml room

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine