De warme gember en het friszoete fruit geven een geweldige smaak aan deze crumble. Een heerlijk toetje, ook voor kinderen! Serveer met een bolletje vanille ijs.
1 Zorg voor een middelhete (hout)oven (180ºC). Doe al het fruit, het sinaasappelraspsel en -sap plus de citroenverbena met 50 gram suiker in een braadslee. Zet ‘m voor in de oven en wacht circa 20 minuten tot een stroop ontstaat.
2 Maak de crumble (kan ook in een keukenmachine). Wrijf de bloem door de boter tot fijn ‘broodkruim’. Roer de havermout, de rest van de suiker en de gember erdoor.
3 Strooi de topping over het vruchtenmengsel en bak de crumble 40–45 minuten tot het fruit bubbelt en de bovenkant goudbruin is.
Recept Jamie Oliver
Fotografie David Loftus
6 personen
• 1 kg perziken, nectarines en pruimen, ontpit en in grote stukken gesneden
• 500 g aardbeien, kroontjes verwijderd
• 150 g zachte bruine suiker
• schil en sap van 1 sinaasappel
• eventueel 4 takjes citroenverbena
• 100 g bloem
• 100 g koude boter
• 100 g havermout
• 3 stukjes stemgember, fijngesneden