‘De comic book- ‘dot’ is een techniek die al langer bestond, maar die bij comic books pas in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw werd gebruikt. Drie primaire kleuren en zwart zorgden voor diepte en schaduw op het papier waarbij ook andere kleuren ontstonden. Heel herkenbaar in de pop art van de Amerikaanse kunstenaar Roy Lichtenstein. Ik heb hetzelfde gevoel over willen brengen in een taart. Alleen maar ronde vormen en primaire kleuren met zwart gecombineerd’, vertelt Menno de Koning.
1. Verwarm de oven voor op 170° C en vet vier bakvormen met een diameter van 18 cm in met boter en bestuif licht met bloem.
2. Doe in een mengkom van een staande mixer boter en kristalsuiker en klop dit licht en luchtig. Voeg een voor een de eieren toe tot elk ei is opgenomen. Zeef de cacaopoeder, bloem en zout. Kleur de karnemelk met de voedingskleurstof helderrood en doe het vanille-extract hierbij. Voeg de bloem om en om met de karnemelk toe aan de staande mixer en meng tot een egaal beslag. Meng in een klein kommetje de baksoda met de azijn en spatel dit door het beslag. Verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvormen. Bak de cakes in de oven in 22-25 minuten gaar of tot er een prikker die je in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat de cakes 10 minuten in de bakvorm op een rooster afkoelen en stort ze vervolgens op een taartrooster om helemaal af te koelen.
3. Doe voor de Cream Cheese Frosting de poedersuiker samen met de boter in de mengkom van de staande mixer en mix tot de boter verkruimeld is in de poedersuiker. Voeg dan de roomkaas toe en klop dit luchtig en romig in 5 minuten. Voeg het vanille-extract toe.
4. Doe voor de gele botercreme de kristalsuiker en 40 ml water in een steelpan en breng aan de kook. Laat rustig doorkoken totdat de siroop 115 °C heeft bereikt. Gebruik hiervoor een suiker- of keukenthermometer. Klop intussen de eiwitten schuimig en voeg het wijnsteenpoeder toe. Klop daarna op hoge snelheid de eiwitten stijf. Laat de mixer op lagere snelheid doorkloppen en giet de hete suikersiroop in een dunne straal bij de eiwitten. Als alle siroop is toegevoegd klop je de eiwitten op hoge snelheid net zolang tot de eiwitten op kamertemperatuur zijn. Anders smelt de boter veel te snel. Klop de boter stukje voor stukje door de eiwitten totdat alles is opgenomen. Heb geduld en blijf kloppen als het schift totdat het weer samenkomt tot een gladde creme. Voeg het vanille-extract toe en kleur de creme geel met de voedingskleurstof.
5. Smelt voor de blauwe dip de chocolade samen met de slagroom au bain-marie. Kleur blauw met de voedingskleurstof en doe dit in een spuitzak of spuitflesje en zet even in de koelkast om licht op te stijven.
6. Doe voor het opbouwen van de taart een klein beetje botercreme op een taartschaal en leg hier de eerste cakelaag op. Smeer hierop de cream cheese frosting en verdeel een derde van de blauwe bessen erover. Herhaal nog twee keer en eindig met een laag cake. Smeer de taart strak af met botercreme. Kleur de rest van de botercreme met een klein beetje oranje voedingskleurstof en spuit kleine rondjes rondom de taart met een spuitzak met glad spuitmondje.
7. Spuit de chocoladedrip op de taart waarbij je mooie druppels langs de rand naar beneden laat lopen. Decoreer de taart met donuts en sprinkles.
Tip: Je kunt donuts kopen die al geglazuurd zijn, maar je kunt ze ook zelf glazuren zoals ik heb gedaan. Doe 250 gram poedersuiker in een kom en druppel hier zoveel volle melk bij totdat je een niet te vloeibaar glazuur hebt waar je iets in kunt dopen. Kleur het in de gewenste kleur met voedingskleurstof en doop één kant van de donuts in het glazuur. Bestrooi met sprinkles en laat het glazuur hard worden.