Brandalarm! Koken met chilipepers

Brandalarm! Koken met chilipepers

Bereiding

Ja, Jamie is een enorme fan van chilipepers. En hij heeft lopen zweten op wat pikante nieuwe recepten – van snacks en cocktails tot hoofdgerechten. Helemaal hot!

Hoewel mensen bij chilipepers vaak meteen denken aan een brandende mond valt er veel meer te genieten. Chilipepers heb je in honderden soorten en maten. Door verschillende verse, gerookte of gedroogde chilipepers te gebruiken krijg je een zachte, zoete scherpte of juist een felle, vurige scherpte. Maar ook abrikoos– en perzikachtige of zelfs aardbeiachtige smaken zijn mogelijk. Hopelijk helpen deze recepten je de ogen (en mond) te openen voor de variëteiten die er zijn en de manieren
waarop je ze kunt toepassen. Laat je leiden door je smaakpapillen.

Knabbel eens voorzichtig op het puntje van een verse chilipeper om de hitte in te schatten voor je het hele ding in de pan gooit. Afgezien van de brandende sensatie hebben chilipepers fantastische eigenschappen. Ze hebben een antibacteriële werking en kunnen helpen bij de spijsvertering. Ze kunnen zelfs pijn verlichten, dankzij een stofje dat capsaïcine heet. Dit bestanddeel verhoogt je temperatuur en hartslag, en stimuleert endorfinen, die weer zorgen voor een blije kijk op het leven. Geen wonder dat Jamie verslaafd is.

Zalige chilisalsa

1 Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Spreid de chilipepers, tomaatjes en parten ui uit op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze zo’n 10 minuten en voeg halverwege de amandelen en knoflook toe. Als de amandelen licht verkleurd zijn en degroenten zacht, neem je de bakplaat uit de oven en laat je alles afkoelen.
Gooi de stelen van de tomaten en de zaden en steeltjes van de pepers weg.

2 Doe de mix samen met het basilicum in de keukenmachine of een vijzel en pureer of stamp ze tot een grove saus. Voeg de balsamico- en rodewijnazijn toe, plus genoeg olijfolie om de salsa smeuïg te maken. Roer goed en voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer.

PS Door een handvol broodkruimels toe te voegen wordt de salsa dikker. Smeer er een laagje van op vis- of kipfilets voor je ze in de oven bakt. Je krijgt dan een superlekker korstje.

PPS Gebruik pinda’s in plaats van de amandelen en vers limoensap in plaats van de azijn voor een Mexicaans tintje.

Per 100 g 560 kcal, 50,9 g vet (5,6 g verzadigd), 14,2 g eiwit, 10,7 g koolhydraten, 7,2 g suikers

Voor 600 g:
• 5–6 verse chilipepers, met rondom gaatjes erin geprikt
• 14 kerstomaten, liefst aan een tros
• 1 kleine rode ui, in vieren gesneden
• extra vergine olijfolie van goede kwaliteit
• handvol amandelen
• 2 tenen knoflook, gepeld
• handvol verse basilicum
• scheutje balsamicoazijn
• scheutje rodewijnazijn
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine