Gedroogd, in blik, met alcohol of in sap, of ingekookt tot een heerlijke ontbijtjam. Maar uit het vuistje kan je dit geeloranje juweeltje natuurlijk ook opsmikkelen. We hebben het over: de abrikoos. Sappig, vlezig én maar een paar calorieën.
Dit blozende steenvruchtje hoort bij de zomer, niet omdat je ze dan zelf kunt plukken maar omdat ze uit warmere oorden ons land binnenkomen. In Hollandse fruitgaarden zal je jammer genoeg geen abrikozenboom spotten. Simpelweg omdat in maart de knoppen al bloeien, en een portie Noord-Europese vorst de bloesem kapotmaakt. Daar bovenop houdt de abrikoos van een vurige zon.
Abrikozen kunnen de hitte in hun eigen land goed verdragen, maar bij jou in de huiskamer liggen ze het liefst op een donkere, koele plek. Doordat ze onrijp geplukt worden, kun jij ze nog zo’n drie dagen bewaren. Want voor je het weet is het vruchtje overrijp.
Wil je er langer plezier van hebben: ontpit en droog ze op vijftig graden met de bolle kant naar beneden op een ovenrooster. Begint de schil te rimpelen, draai dan de oven op 65 °C en laat hem op een kier. Ze zijn klaar als er geen vocht meer ontsnapt bij een licht kneepje.
Wist je dat de abrikoos familie is van de kers, amandel en pruim? Je herkent ze alle vier aan de harde pit, die het gemalen goed doet in een gebakje. Maar pas op want die van de abrikoos is giftig als je hem niet weekt. Nog een laatste tip: gebruik je het sappige vruchtvlees van de abrikoos, leg hem dan als een kommetje op het deeg – anders loopt het fruitvocht weg – of snijd hem in partjes.
Abrikozenseizoen
Van half juni tot en met eind september.
Doe mij maar abrikoos met…
Amandel, bloemkool, courgette, dille, gember, kaneel, kardemom, kip, komijn, lamsvlees, limoen, mozzarella, paddenstoel, pinda, saffraan, vanille en varkensvlees.
De lekkerste recepten met abrikoos:
– South African sosaties
– Gierstepap met amandel & abrikoos