Het bijzondere aan bagels is dat ze worden gekookt voordat ze in de oven gebakken worden. Bagels zijn oorspronkelijk pools; ze zijn meegenomen door de immigranten naar de Verenigde Staten. Daar zijn de bagels nu geliefd als ontbijt of lunch. Je kunt de bagels beleggen op de klassieke manier: met roomkaas en gerookte zalm of wat je ook maar lekker lijkt natuurlijk.
Bereiding:
1. Kneed van alle ingrediënten een goed soepel en afgekneed deeg. Leg het deeg in een ingevette kom en laat minimaal 60 minuten rijzen.
2. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes en bol ze glad op (zie how-to kleinbrood opbollen en oppunten). Leg ze op een deegkleedje en dek af met plasticfolie. Laat de bolletjes 5 minuten
rijzen.
3. Duw met je vinger een gat in het midden van elk bolletje. Draai het bolletje rond zodat het gat groter wordt, ongeveer 2 centimeter. Laat de bagels op een deegkleedje 45 minuten rijzen.
4. Zet een pan met water op het vuur en breng het aan de kook. Verwarm de oven voor op 220 °C.
5. Pak de bagels voorzichtig op en laat ze met een schuimspaan in het kokende water zakken. Kook ze circa 1 tot 2 minuten per kant. Leg de gekookte bagels op een theedoek om uit te laten lekken. Zet ze over op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met eiwit en decoreer ze eventueel met zaadjes.
6. Zet de bakplaat in de oven en bak de bagels 18 tot 20 minuten.
Dit recept komt uit het boek ‘Broodbijbel’ van Hiljo Hillebrand (€29,99, Carrera Culinair).