Op koffiedate met: Rukmini Iyer

11 februari

Her magic touch? Met de recepten van Rukmini kun je luilekker in je stoel achterover leunen en Netflixen terwijl je staat de koken. Onder het motto: snijd, relax en laat de oven het werk voor je doen. Dat je met minimale inspanning een fantastisch gerecht op tafel kunt zetten, heeft zij uitgevonden. En jullie ondervonden! Duizenden boeken uit haar geroemde bakplaat-serie rolden als warme broodjes over de toonbank. Hoog tijd om de bestsellerauteur, praatjes- en plaatjesmaker, Rukmini Iyer beter te leren kennen tijdens een 30-minuten-date. Spoiler alert: het was zó leuk, we gaan vaker van haar laten horen op Food and Friends! 

Rukmini groeide op in Cambridgeshire, in Zuidoost-Engeland, met verschillende eetculturen: de Bengaalse en Zuid-Indiase keuken van haar ouders afgewisseld met Britse klassiekers uit de jaren 80. Eten wat de pot schaft was bij de oneindige enthousiaste Rukmini thuis geen straf. Ze is opgegroeid met vegetarisch eten, dat meestal ook vegan was omdat de geurende smaakmakers uit het zuiden van India dat vaak zijn. Als haar moeder kookte zette ze minsten drie gerechten op tafel. Denk aan pittige aardappeltjes, een Indiaas stoofpotje, wortels en bonen in mosterdzaad, een homemade paddenstoelenquiche als de bladeren door de tuin dwarrelden. En was er bezoek dan sierden kofta’s van zelfgemaakte paneer en specerijen, gefrituurd en daarna gekookt in smaakvolle Mughal-tomatensaus, gevulde baby-aubergines – en haar favoriet – pilavrijst mat cashewnoten en saffraan op tafel.

Wonderlijk hoe haar hardwerkende moeder dat allemaal deed, naast het runnen van een huisartsenpraktijk, maar net zoals jij en ik heeft Rukmini geen tijd om na een drukke werk-sport-en-hop-weer-door-dag uren in de keuken te staan. Ze vindt het wél belangrijk dat families samen eten en doet er alles aan om dat mogelijk te maken. De oplossing? Simpel: ze vertaalden de principes van haar moeder – lekkere smaken, texturen en een palet aan kleur – naar eenvoudige en veelal vegetarische gerechten met verrassende smaakcombinaties, waarbij de geuren van over de hele wereld je neus binnensluipen. Zelf eet ze heel af en toe vlees, maar zoals ze zelf zegt: ‘Plantaardige gerechten hebben interessantere smaken en texturen, dus die maak het liefst voor de mensen om mij heen.’ Inspiratie heeft Rukmini genoeg, want de recepten uit de bakplaat-boekenserie zijn stuk voor stuk uniek. De knapzak.

Als kind las Rukmini liever kookboeken dan prentenboeken en bakte ze taartjes, flapjacks en meringues met haar moeder. Met als hoogtepunt zelfgemaakte donuts met kardemom, haar moeders ondersteboven ananastaart en gestoomde sinaasappelcakejes met chocoladedruppels en kokosburfi. Later ging ze over op wat ingewikkeldere baksels uit de kookboekencollectie van haar familie. Op de universiteit kwam ze gelijkgestemden tegen en aten ze tot in de late uurtjes zelfgemaakte taart en koekjes bij de thee in haar studentenflat. Rukmini was in opleiding bij een toonaangevend advocatenkantoor, maar omdat ze non-stop aan eten dacht en tijdens haar werk vooral aantekeningen maakte over nieuwe recepten, besloot ze van carrière te switchen. Na een koksopleiding en een zomer in de keuken van een sterrenzaak ging ze aan de slag als foodstylist.

Ze stylet al haar recepten zelf, staat inmiddels vaker tussen de dampende gerechten dan haar moeder en geniet met volle teugen van elke fotosessie. Een droombaan waar ze even aan ontsnapt als ze met haar bordercollie Pepper langs de rivier in Oost-Londen wandelt. Of wroet in haar moestuin en kroelt met haar knuffelkippen. Ze leest op warme zomerdagen dolgraag een boek en ze vindt het ook heerlijk om haar vrienden lekker eten voor te schotelen. Waarbij ze met regelmaat, naast ovenplaten en one potters, zoete baksels uit allerlei bakblikken haalt.  

Zelfs haar vriend heeft ze aangestoken met haar magic easyness. Deeg uitrollen, groenten erop en hop, de oven in. Inmiddels zijn specialiteit, die de gegratineerde gerechten en hartige taarten van Rukmini afwisselen. Als je troosteten zoekt, in deze nog altijd gekke coronatijd, klop dan even bij Rukmini aan – of uh, je pakketbezorger, en laat een van haar boeken op je mat ploffen. We beloven je dat je daar geen spijt van zult krijgen. Want de perziktaart met dulce de leche die voor ons staat, is onovertroffen. Zeker als we weten dat ze het binnen onze gezellige 30-minute-date maakte. Laat dat maar aan deze multitasker over, want binnen een halfuur een simpel maar smaakvol gerecht maken én kletsen over eten, is wat Rukmini het liefste doet.

Nieuwsgierig naar de gerechten van Rukmini? We geven je met volle overgave een heerlijk voorproefje:

Pssst… Houd de site goed in de gaten, want binnenkort geven we inkijkje in haar allernieuwste boek. Coming soon lovely’s!

Credits fotograafie Jurriaan Huting


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis Azie magazine