Op mooie nazomerse dagen is niks gezelliger dan met z’n allen eropuit te gaan om bramen te gaan zoeken en plukken. Het beste kun je deze black beauties in de ochtend plukken dan smaken ze het allerlekkerst.
Je kunt ze van eind augustus tot begin oktober het best oogsten. Het leuke van deze vruchtjes is dat ze op veel plekken wild te vinden zijn, je ze kunt invriezen en in zowel zoute als zoute gerechten kunt gebruiken. Bewaar ze op een koele plek zodat ze niet snel gaan rotten.
Let op: Spoel je wilde geplukte bramen altijd goed om met veel water!
Wist je dat?
1. Je alleen de bramen op heuphoogte meteen in je mond kunt doen?
Bramen die laag bij de grond hangen kunnen vervuild zijn. Dieren plassen er bijvoorbeeld overheen. Het grootste gevaar zit hem in de kans op besmetting met vossenlintworm. Eet dus altijd de bramen die hoog groeien. De laag hangende bramen kun je beter koken, bijvoorbeeld voor de jam.
2. Bramenstruiken vroeger gebruikt werden als prikkeldraad?
Dat komt omdat bramen doornen hebben, snel groeien en een dicht struikgewas vormen.
3. Van de blaadjes van de bramenstruik thee kunt zetten?
Pluk ook eens paar verse groene blaadjes. Als je ze gewassen en gedroogd hebt, kun je er thee van trekken.
4. Bramen een geneesmiddel zijn voor verschillende klachten?
Heb je maag- of darmklachten of tandvleesontsteking, of ben je verkouden en heb je last van je keel? Denk dan ook eens aan een heerlijke zoete braam!
De lekkerste recepten met bramen
– Kokosganache en bramen taartjes
– Eendenborst met bramensaus
– Kokoscake met jam
– Torta di amore
– Pavlova met griekse yoghurt