“Ik heb echt duizenden van deze taarten gebakken. Dit is een ontzettend gemakkelijk dessert, vooral als je een paar taartbodems in de vriezer het staan. Je kunt ze met zo’n beetje elke soort zacht fruit maken – frambozen, bramen, aardbeien, blauwe bosbessen, of zelfs kort gekookte kruisbessen. Allemaal even lekker.” – Jamie Oliver
VOORBEREIDEN
Vet om te beginnen een springvorm met een doorsnede van 28 cm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en bekleed er je taartvorm mee en zet de taartbodem een uurtje in de vriezer.
BEREIDEN
Roer voor je deeg 125 g boter, 100 g poedersuiker en een snufje zout romig en wrijf er 250 g bloem, de zaadjes van 1 vanillestokje, geraspte schil van ½ citroen en 2 eidooiers door – dit kun je met de hand doen, of met een foodprocessor. Doe er, wanneer het mengsel op grof broodkruim lijkt, 2 eetlepels koude melk of water bij.
Kneed het mengsel luchtig en kort zodat je een deegbal krijgt. Bestuif hem met bloem. Kneed het deeg niet te veel, anders wordt het elastisch en taai, en niet vlokkerig en bros, zoals je het hebben wilt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minsten een uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 °C / gasovenstand 4 en bak de taartbodem in ongeveer 12 minuten licht goudbruin.
Splijt voor de vulling het vanillestokje en schraap de zaadjes er met een scherp mes uit. Doe de mascarpone, room, vanillezaadjes, suiker en grappa in een grote kom en klop alles tot een glanzende massa. Proef – het moet een intense, volle, luchtige en licht zoete crème zijn met een licht vleugje grappa. Als je geen grappa kunt krijgen, kun je die ook weglaten of vervangen door een scheutje vin santo.
Als de bodem eenmaal is afgekoeld, is het tijd om er met een spatel de crème in te scheppen. Smeer de crème goed uit, zodat de bodem zo’n beetje met een overal even dikke laag bedekt is, en leg er de vruchtjes op – leg ze losjes op de crème, duw ze er niet in. Gebruik als je wilt gerust meer fruit of zelfs gemengd fruit. Hierna verdun je in een klein pannetje een paar eetlepels jam met 3 of 4 eetlepels water. Roer tot je een licht siroopje hebt en kwast de vruchtjes er dun mee in.
Bestrooi de taart vlak voor het serveren met de jonge muntblaadje. Fantastisch om als één grote taart te serveren, of als meerdere kleintjes. Je kunt de taart meteen eten of in de koelkast bewaren voor later.
–
Dit recept komt uit het kookboek ‘Jamie’s Italië’ van Jamie Oliver (€ 34,99, Kosmos Uitgevers).