Wij spraken Nicola na haar overwinning en nadat zij het Gouden Kookboek heeft gewonnen. Wat dreef haar om dit boek te maken, hoe inspireert zij anderen en wat zijn haar favorieten? Lees het allemaal hier….
- Wat was je grootste inspiratie voor het schrijven van Bloem, suiker, boter? Het is het boek geworden dat ik graag had willen hebben toen ik net begon met bakken. Toen ik begon, werd ik geïntimideerd door veel van de grote, zware boeken die op professionals waren gericht, maar ik wilde meer details dan sommige thuisbakboeken bieden. In Bloem, suiker, boter heb ik geprobeerd iets te creëren, waarbij technische details worden gecombineerd met basisrecepten waar je keer op keer op kunt terugvallen.
- Kun je ons iets vertellen over je achtergrond en hoe je liefde voor bakken begon? Ik heb altijd van taart gehouden. Van de geweldige taarten die mijn moeder voor onze verjaardagen maakte tot de verse schalen brownies die onze oppas Carole voor ons maakte, het was voor mij altijd duidelijk dat bakken en eten een vorm van liefde was. Ik ging niet meteen na school de keukens in, maar na een paar jaar werken in kantoorbanen en al mijn tijd (en salaris) besteden aan bakken in het weekend, was het logisch om de sprong te wagen. Ik verhuisde naar NYC om naar de patisserie school te gaan, maar stopte toen ik me realiseerde dat ik zoveel meer leerde als ik zou gaan werken. Ik creëerde ervaring door banen bij Dominique Ansel, Ottolenghi en meer.
- Welk recept uit je boek is je persoonlijke favoriet en waarom? Ik heb een echte liefde voor de ricotta, hazelnoot en chocolate chip cake met marmelade glazuur. Ik denk dat ik het leuk vind omdat het je verrast – en het ergens tussen een cheesecake, een frangipane en een gewone cake in zit. Het ziet er niet veelbelovend uit als het uit de oven komt, maar het is echt onweerstaanbaar. Het is zeker een unieke textuur in het boek en ik ben erg enthousiast voor de wintertijd zodat deze cake kan schitteren.
- Wat waren de grootste uitdagingen bij het samenstellen van dit kookboek? Er waren een paar uitdagingen, maar een van de grootste was het proberen om informatie, dingen waar mensen bang voor kunnen zijn, op een vriendelijke en toegankelijke manier over te brengen. Ik wilde dat het echt nuttig zou zijn, voor beginners tot professionals, en een niveau van diepgang bieden waar mensen afhankelijk van hun vertrouwen en interesse in en uit kunnen stappen. Het was ook moeilijk om te bepalen welke recepten erin moesten – ik had gewilde dat 100 pagina’s meer konden zijn.
- Zijn er specifieke ingrediënten die elke thuisbakker in zijn voorraadkast zou moeten hebben? Voor mij draait het allemaal om kwaliteitsbasics. Goede boter, bloem, suiker en eieren. Vanille van goede kwaliteit is een luxe maar echt de moeite waard – het tilt de recepten echt naar een hoger niveau. Daarnaast heb ik graag wat meer gespecialiseerde items zoals rauwe bruine suiker (panela), verschillende soorten chocolade om mee te spelen, en dingen zoals moutstroop of honing voor wanneer ik wat rijkdom of diepte aan een recept wil toevoegen.
- Wat hoop je dat lezers zullen leren of ervaren van Bloem, suiker, boter? Ik wil dat lezers het gevoel hebben dat bakken iets is waar ze met nieuwsgierigheid en opwinding aan kunnen beginnen, niet met stress. Ik hoop dat ze leren om fouten te omarmen en ze als onderdeel van de reis te beschouwen. Naast elk individueel resultaat gaat het om het begrijpen van het waarom erachter. Ik wil ook dat ze zich geïnspireerd voelen om hun eigen draai aan recepten te geven, om de bakervaring echt eigen te maken. Ik hoop dat de basis die in het boek wordt uitgelegd hen zal helpen andere patisserieboeken te gebruiken.
- Heb je handige tips voor beginnende bakkers die hun eerste stappen in de keuken zetten? Wees niet bang om fouten te maken – het hoort allemaal bij het proces. Begin met iets eenvoudigs en werk je weg omhoog, maar neem de tijd om de basis te leren en gebruik een weegschaal! Zoals bij alles draait zelfverzekerd worden in bakken om herhaling – elke keer dat je iets maakt, onthoud je of het deeg luchtiger of stijver aanvoelde dan de keer ervoor, en hoe dat uitpakte. Het is als het leren van een taal. En vergeet niet – bakken hoort leuk te zijn! Geniet ervan!
- Hoe blijf je creatief en geïnspireerd in je werk als bakker en auteur? Soms praat ik gewoon met vrienden en denk ik plotseling – oh mijn god, wat als we een cannoli met een charlotte zouden combineren?! En dan schrijf ik het op in mijn telefoon en kom ik er later op terug. De ideeën zijn niet altijd goed, maar dat hoeft ook niet. Zelfs slechte ideeën hebben een doel – je moet er soms doorheen om goud te vinden. Ik vind het ook leuk om klassieke smaakprofielen, zoals chocolade en munt, te nemen en na te denken over in welke andere vormen ze zouden kunnen bestaan.
- Wat zijn je toekomstplannen? Kunnen we uitkijken naar meer boeken of andere projecten van jou? Ik zou graag de kans krijgen om nog een boek te schrijven – ik heb alleen tijd nodig om aan mijn vak te blijven werken zodat ik iets te zeggen heb. Hoewel geen enkel boek compleet is, is Bloem, suiker, boter echt alles wat ik weet over bakken! Ik schrijf een wekelijkse nieuwsbrief genaamd Kitchen Projects, die helemaal gaat over receptontwikkeling, dus dat houdt me ook bezig.
Kan je niet langer wachten? Ga aan de slag met deze recepten.