Kookboek van het Jaar vakjuryprijs

21 oktober

De vakjury van de Food and Friends Kookboek van het Jaar verkiezing nomineerde 6 titels uit alle inzendingen. Deze titels strijden om de vakjuryprijs die op 15 november a.s. bekend worden gemaakt.

De vakjury bestaat dit jaar uit:

  • Sacha de Boer (fotografe)
  • Ellen den Hollander (redacteur koken, eten en drinken AD)
  • Tessa Klosters (coördinator lifestyle Vriendin)
  • Bibi Loomans (culinair redacteur Koffietijd)
  • Bart van Olphen (chef)
  • Jan-Hein Wierts (productmanager Nederlands Boek – Audax)

Naast het kookboek van het Jaar reiken we ook dit jaar weer de fotografie- en vormgeversawards uit.

De zes genomineerden zijn:

Altijd zondag – De keuken van Wil Demandt

Mooi overzichtsboek van alle koptotstaartrecepten van Wil Demandt, opgetekend door Jonah Freud, met grappige, aandoenlijke tekeningetjes van Eliane Gerrits. Een eerbetoon aan een fantastische chef die ten onrechte geen landelijke bekendheid geniet. Hij geeft een handleiding en regels, maar daarnaast krijgt de thuiskok de ruimte om zijn eigen draai aan de gerechten te geven. Een klassieke opluchting tussen alle vegaboeken. De fraaie cartoons staan symbool voor de grote zorgvuldigheid en rust die het restaurant Bordewijk uitstraalde. Altijd zondag – De keuken van Wil Demandt – isbn 9789048856015 – € 39,99 Carrera culinair


Chef Toub Vega Arabisch van Mounir Toub

Mounir Toub is een inspirerende kok met veel kennis. Hoewel we in Nederland steeds beter koken hebben weinig chefs de echte basiskennis. Toub zou eens een echt Mounir-boek moeten maken met zijn Frans-Marokkaanse roots. In dit boek staan veel persoonlijke tips en hij verdiept zich echt in de lezer. De gerechten en foto’s zien er mooi uit. Ondanks dat niet alle fotografie even mooi is door een gebrek aan lithografie, is het een fijn boek met makkelijke recepten. Chef Toub: Vega Arabisch – Mounir Toub – isbn 9789021593210 – € 27,50 – Kosmos uitgevers


Een tafel vol – Maaike Krüger

DIt is een kookboek waar iedereen iets uit kan maken voor feestjes en etentjes. Maaike Krüger laat zien hoe je op een andere, vernieuwende manier een etentje kunt voorbereiden. Ze leert je een planning te maken zodat je zelf ook aan tafel kunt genieten met je gasten in plaats van heen en weer hollen tussen de keuken en de eettafel. Na corona is het een opluchting dat iedereen weer bij elkaar mag komen en dit boek geeft de lezer zin om zelf weer mensen te ontvangen. Een tafel vol – Meike Krüger – isbn 9789048863532 – € 35,00 – Carrera culinair


Java – Maureen Tan

Prachtige cover. Maureen Tan presenteert gerechten die anders zijn dan bij het restaurant om de hoek. Je ontdekt dat er zoveel meer is dan de rijsttafel. Het is leuk om eens een kookboek te lezen over een regio. Indonesië, zo verbonden met onze geschiedenis, is zo groot. Alleen Java is al drie keer zo groot als Nederland. Elke streek heeft al zijn eigen keuken. Het is meer dan een kookboek. Sommige recepten zijn bekend, maar weer anders dan je gewend bent, én lekker. Het is een leerzaam boek doordat ze telkens de smaken van de streek beschrijft waar de gerechten vandaan komen. Java – Maureen Tan – isbn 9789048862603 – € 35,00 – Carrera culinair


Memmisj De Joodse wereldkeuken volgens Jonah Freud

In dit boek vindt je veel persoonlijke verhalen, met humor verteld. Jonah Freud doet grondige research. Zij hield tijdens het maken van haar boek nauw contact met de culinaire kenner Claudia Roden. De joodse keuken is meer dan kugel met peren (hoewel dat recept er wel in staat). In iedere cultuur zijn joodse invloeden geweest omdat joden over de hele wereld wonen. Freud is de eerste die Nederland laat kennismaken met de joodse wereldkeuken. Er zitten geijkte recepten in die je niet in de joodse keuken zou zoeken. Verrassend: er staat een pokébowl in waarvan de jury graag wil weten hoe joods dit is. Memmisj – Jonah Freud – isbn 9789048861804 – € 35,00 – Carrera culinair


Persiana elke dag – Sabrina Ghayour

De jury is unaniem lovend over de prachtige cover. Bij de heerlijk ogende recepten staan mooie foto’s. Ghayour maakt waar wat ze belooft: ‘ongecompliceerde recepten bomvol smaak’. Het valt de jury op dat er veel gerechten in staan met varkensvlees. Dit kookboek is kleurrijk, geeft overzichtelijke receptuur en het aantal ingrediënten is, in tegenstelling tot veel andere kookboeken, beperkt. Dit maakt het toegankelijk voor een brede groep thuiskoks. Bovendien zijn de gerechten voor iedereen maakbaar. Pré: er staan veel handige tips in om de gerechten te serveren met ander lekkers elders uit het boek. Persiana elke dag – Sabrina Ghayour – isbn 9789461432803 – € 27,50 – Good Cook

Stem nu ook op jouw favoriete kookboek en ontvang het gratis e-magazine boordevol recepten!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis Azie magazine