Het mosselseizoen is in volle gang – op naar Zeeland!

29 augustus

Het mosselseizoen is weer in volle gang! Als we Food and Friends visexpert Bart van Olphen vragen waar volgens hem de allerlekkerste mosselen vandaan komen, dan heeft hij maar één antwoord: ‘Uit Zeeland natuurlijk!’
 
Bart werkt namens Fish Tales intensief samen met de familie Schot van het Zeeuwse mosselbedrijf Neeltje Jans Mosselen. Gelegen aan de Stormvloedkering, vlakbij Vrouwenpolder, kweekt deze familie hier de enige echte Zeeuwse mosselen. Tussen de torenhoge windmolens en met een straffe zilte zeewind checkt Bart de mosselen van dit seizoen. De schelpen zijn fijn van formaat, maar enorm goed gevuld met overheerlijk mosselvlees. ‘Zacht en romig, vol van smaak en van zaad tot consumptiemossel opgegroeid in het zilte Zeeuwse zeewater. Dat proef je!’
 
Verscholen achter de uitgestrekte Zeeuwse duinen liggen de mosselpercelen van Neeltje Jans Mosselen. Gedurende het mosselseizoen, dat nu in volle gang is, vist de familie Schot hier dagelijks met uitzicht op de oer-Hollandse Stormvloedkering de – volgens Bart – lekkerste mosselen van het land uit het water. Al sinds 1912 gaat het bedrijf over van vader op zoon en vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Visser Jacco Schot vertelt aan Bart: ‘Als klein kereltje ging ik al met mijn pa mee op de boot om klusjes te doen. Sinds mijn zeventiende ben ik officieel aan het werk, waarvan de afgelopen dertien jaar op Neeltje Jans. Ik werk daar veel samen met mijn broer Jaap.’
 
De laatste jaren zijn de mosselen fijner van formaat geworden. Hiervoor zijn diverse redenen aan te voeren volgens broer en bodemmosselexpert Jaap. ‘De voornaamste reden is dat het simpelweg een natuurproduct is waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. Gelukkig doet het formaat van de schelp niets af aan de hoeveelheid vlees binnenin óf aan de smaak daarvan. Elke schelp is bijzonder goed gevuld en enorm lekker.’
 
De mosselen halen hun voedsel puur en alleen uit het schone Zeeuwse zeewater. De mosselen groeien van zaad tot consumptiemossel op in de Oosterschelde en zijn daarom bekroond met het Zeker Zeeuws-keurmerk. Zeker Zeeuws is een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat de mosselen écht Zeeuws zijn. Daarnaast is de mosselvisserij van de familie Schot MSC gecertificeerd. Daarom kunnen ze 100% garanderen dat de mosselen op duurzame wijze zijn gekweekt, gevist en verwerkt.
 
Trek gekregen in mosselen? Maak dan nu dit heerlijke mosselrecept!


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Food Talk
Meer Food Talk
Gratis Azie magazine