Thailand is het grootste rijst-exporterende land ter wereld, maar de opbrengsten voor de boeren zijn er lang niet altijd eerlijk. Fairtrade helpt! Reis mee naar het noordoosten van Thailand en lees alles over de rijstboeren.
De noordoostelijke regio Isaan, die bekendstaat als een van de armste in Thailand, bestaat veelal uit vlakke, uitgestrekte rijstvelden. In het zuiden van Isaan ligt de provincie Ubon Ratchathani, op 600 kilometer van Bangkok, verscholen tussen de steeds verder uitdunnende bossen, waar het verbouwen van rijst voor de lokale bevolking een ‘way of life’ is.
Wereldwijd wordt er jaarlijks bijna 500 miljard kilo rijst geproduceerd, waarvan een klein deel uit dit gebied komt. De hardwerkende boeren hebben hier te maken met onvruchtbare grond door overmatig gebruik en lage marktprijzen. Ze steken zichzelf in de schulden om dure chemische meststoffen en pesticiden aan te schaffen, om zo aan de vraag te kunnen voldoen. Om zich staande te houden in deze situatie, kiezen bijna achthonderd boeren in deze regio voor biologische rijstteelt, waar geen genetisch gemodificeerde rijst en gebruik van ongezonde chemicaliën aan te pas komen. Op deze manier kunnen ze de rijst voor een betere prijs verkopen aan de Fairtrade-gecertificeerde coöperatie OJRPG (Organic Jasmine Rice Producer Group).
‘Zonder de hulp van Fairtrade hadden we dit nooit kunnen realiseren’
Door samen te werken in deze coöperatie, en bijvoorbeeld zelf de rijst te verwerken, kunnen de boeren een deel van de tussenhandel overslaan, waardoor ze meer geld aan de rijstteelt kunnen verdienen. Bovendien krijgen de rijstboeren een Fairtrade-premie die hun mogelijkheden biedt om in hun boerderij te investeren. En de OJRPG doet er nog een schepje bovenop: ze geeft boeren een pensioenfonds en verstrekt leningen waarmee ze vee, landbouwmateriaal of andere benodigdheden kunnen aanschaffen.
Een van de boeren die gebruikmaken van deze kansen is Ratree Chothipan, die met haar familie Fairtrade– en biologisch gecertificeerde jasmijnrijst verbouwt op een boerderij net buiten het dorpje Kasame Village. ‘Van het stuk grond dat ik bezit, kan ik één keer per jaar oogsten. Met vier man halen we in tien dagen tijd alles van het land,’ vertelt ze, bedekt met hoed en sjaal tegen de brandende hitte. ‘Met een sikkel snijden we handmatig de toppen van de rijstplanten, die we verzamelen op een centrale plek waar de korrels eruit worden gehaald.’
Naast de schappelijke prijs die Ratree krijgt, heeft ze met een lening van de coöperatie een kleine tractor, koeien en buffels kunnen kopen, waarvan ze de mest gebruikt als compost. En om de grenzen van haar land te beschermen, en voor extra inkomsten te zorgen, heeft Ratree cashewbomen geplant en drie visvijvers aangelegd. ‘Eén daarvan ligt in een rijstveld, zodat ik bij droogte het water kan gebruiken,’ vertelt ze trots. ‘De vis verkopen we op de lokale markt, net als de producten die mijn moeder en ik maken van het katoen dat we krijgen van onze zijdewormen. Daarnaast hebben we een moestuin met rode uien, kool en spinazie, waarvan we gezonde maaltijden voor onszelf kunnen maken. Zonder de hulp van Fairtrade hadden we dit nooit kunnen realiseren.’
Jong en oud, we zijn allemaal heel erg dankbaar voor de hulp die we krijgen van Fairtrade!
Ook boer en trotse coöperatie-bestuurslid Banyat Wannalee, die iets verderop in het dorpje Ban Nachoen Village woont, is innovatief omgegaan met de Fairtrade-premie. Zijn huis brandde af, maar met de bijdrage kon hij alles opnieuw opbouwen en gebruikt hij de door de as vruchtbaar geworden grond als basis voor zijn moestuin. Vroeger combineerde hij nog een baan als gymleraar met zijn boerenbedrijf, maar tegenwoordig kan hij volledig focussen op zijn rijstproductie. Banyat: ‘Door de goede prijs die we krijgen voor de rijst, hoef ik niet via meerdere banen kleine beetjes geld bij elkaar te sprokkelen ‒ daar ben ik echt dolgelukkig mee!’.
Om ervoor te zorgen dat alle boeren up-to date blijven, organiseert de coöperatie OJRPG jaarlijks trainingen voor de aangesloten boeren. Dat is niet alleen om de kwaliteit van de rijst te garanderen en de mensen van kennis te voorzien, maar ook om de gemeenschap dichter bij elkaar te brengen. Dit wordt versterkt door het verstrekken van de premies, waardoor niet alleen de boeren, maar ook veel andere projecten worden geholpen. Banyat: ‘Dankzij de premies krijgen de kinderen en het personeel op de lokale crèche elke dag een warme maaltijd. Ook hebben we door dit geld de wandelroute naar de lagere school kunnen verbeteren. Jong en oud, we zijn allemaal heel erg dankbaar voor de hulp die we krijgen van Fairtrade!’
Wist je dat…
- Fairtrade als wereldwijd systeem in Nederland begonnen is?
- Je door Fairtrade-producten te kopen bijdraagt aan een beter leven voor heel veel arme boeren wereldwijd?
- Fairtrade-producten uit maar liefst 75 ontwikkelingslanden komen?
- Er 1,65 miljoen boeren en arbeiders aangesloten zijn bij Fairtrade om betere werk- en leefomstandigheden te creëren?
- Fairtrade zich met name richt op kleine boeren verenigd in coöperaties?
- Boeren via Fairtrade landbouwtrainingen kunnen volgen?
- Fairtrade-producten in meer dan 130 landen verkocht worden?
- Er meer rijst biologisch is, de boeren meer vee bezitten en de bodemvrucht – baarheid toeneemt sinds ze onder Fairtrade-voorwaarden werken?
- Alle huismerk pandan- en basmatirijst bij PLUS Fairtrade-gecertificeerd is?
Ga zelf aan de slag!
Kan jij na het lezen van dit artikel ook niet meer wachten om de Fairtrade-rijst om te toveren in een heerlijk gerecht? Dan hebben wij hier alvast een aantal van onze favorieten voor je op een rijtje gezet!
- Rijstballetjes met pittige tofuvulling
- Vissalade met rijst en zoete-chilivinaigrette
- Spicy citroengras kippensoep met kokosrijst
- Romige banaan-kokosrijst met limoen & tropische vruchten
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met: Fairtrade