Waan je in Thaise sferen met deze heerlijke vissalade met zoet-pittige vinaigrette! Om van de wortels en komkommer mooie dunne sliertjes te maken, heb je een spiraalsnijder nodig.
1. Doe de rijst in een zeef en spoel goed af onder koud stromend water. Vul een pan met 450 ml water, voeg de rijst toe en breng aan de kook.
2. Draai dan het vuur laag, leg het deksel half op de pan en kook de rijst in ongeveer 15 minuten gaar ‒ voeg eventueel wat extra water toe als de rijst te droog wordt. Doe de rijst over in een vergiet en laat ongeveer 15 minuten uitdampen.
3. Verhit de zonnebloemolie in een grote koekenpan, voeg de gamba’s toe en bak ze ongeveer 3 minuten per kant, tot ze rondom lichtbruin en gaar zijn maar niet droog. Neem ze uit de koekenpan (maak de pan nog niet schoon) en houd ze zolang apart.
4. Doe de blokjes kabeljauwfilet in dezelfde koekenpan als waar je de gamba’s zojuist in hebt gebakken en bak de vis 3-4 minuten, tot-ie gaar maar nog wel glazig is. Houd ze zolang warm.
5. Doe voor de dressing het sap van 1 limoen met de zonnebloemolie in een kom, voeg de knoflook, palmsuiker plus de chilipasta en sojasaus toe, en roer goed door elkaar. Houd zolang apart.
6. Bekleed een grote schaal met het bananenblad. Schep in een kom de helft van de dressing om met de rijst en doe over in de schaal.
7. Verdeel de wortel- en komkommersliertjes, de bos-ui en het basilicum over de rijst, gevolgd door de chilipeper, sjalot, kabeljauw en gamba’s.
8. Druppel de rest van de dressing over de rijstsalade, serveer en geef de partjes limoen erbij.