Boekenhit: Rukmini’s makkelijke bakplaten

3 maart

Het allerleukste aan ovengerechten is dat je qua smaak alle kanten op kunt en ze vergevingsgezind zijn. Je hoeft je niet uren uit te sloven om een lekkere maaltijd op tafel te zetten, en nog fijner: ze geven je de tijd om tussendoor iets anders te doen. Want de oven? Die doet het werk voor je. In het nieuwe kookboek ‘De makkelijke bakplaat’ van keukenkoningin Rukmini Iyer staan maar liefst 75 toprecepten. Smaakvol. Uit de oven. En makkelijk. Een som van drie kookingrediënten waar we maar wat blij van worden. We doken de keuken in!

Als je van de auteur toestemming krijgt om lekker te gaan experimenteren, is het ineens een stuk leuker dan wiskundesommen op de middelbare school. Zoals ze zelf zegt: ‘Dit is geen traditioneel kookboek. Nee, de bedoeling is dat je een paar recepten probeert en dat je, als je deze manier van koken fijn vindt, zelf aan de slag gaat door ingrediënten naar keuze te mengen, ze over een bakplaat te verdelen en de oven zijn gang te laten gaan. Liggen er wat trostomaten verwijtend naar je te staren vanuit de fruitschaal? Leg ze erbij en zie hoe ze prachtige blaren krijgen in de hete oven.’ Heerlijk, zo vogelvrij, daar willen we zeker wat mee.

We doen een rondje koelkast: kippenvleugeltjes, regenboogwortels en aardappelpartjes in de schil. We pikken het recept voor de chipotlekippenvleugels uit Rukmini’s boek, dat ingrediëntenlijstje heeft wel iets weg van wat we nog hebben. We vervangen de zoete aardappel door de regenboog aan knollen, en de chipotle-chilivlokken wordt een lepel harissa. De limoenyoghurt is een dikke tip en volgen we gewoon volgens het recept – dat bakje yoghurt vervangen we morgenochtend zonder enige twijfel door de flapjacks-on the go verderop in het boek. Alles op de ovenplaat en omscheppen met nog wat kruiden, et voilà: onze Rukimini-ovenschotel met eigen twist is geboren.

Wat als je een geen keukenprins bent of experimenteren een tikkeltje spannend vindt? Dan volg je gewoon wél de ingrediënten en stappen van de recepten. Makkelijk zat. Denk aan een fusilli met paddenstoelen, geitenkaas en pesto of een heerlijke Franse mosterd-tomatenplaattaart met dragon. Naast alle creatieve hoofdgerechten heeft Rukmini in dit boek ook aan droomdesserts en snelle snacks gedacht – oh, en blader ook even naar de knappe cakes (hálloa smeuïge lavacakejes!). Alles komt van de ovenplaat, uit een bakblik of braadslee, maar soms is het ook lekker om een pannetje rijst of pasta erbij te maken. Is dat het geval, dan tipt ze je – niets moet, het is ‘een mag’.

De meeste recepten zijn voor vier personen en met restjes kun je de volgende dag een heerlijke lunch maken. Rukmini: ‘Vooral de orzo met chilipeper, broccoli en walnoten, de avocado-kipsalade met granaatappel en rijst, en de spelt met chorizo, zoete aardappel en spinazie zijn perfect als je met je lunchbox wilt flirten met je collega’s.’ Rukmini’s recepten onderscheiden zich door haar verrassende smaakcombinatie, ze geeft je slimme keukenhacks en geen bereiding is ingewikkeld. Het is een kwestie van ingrediënten snijden, omhusselen op de bakplaat en hop de oven in. En de uitkomst? We tellen alleen maar pluspunten! 

Nieuwsgierig naar het boek ‘De makkelijke bakplaat’? Snappen we! Daarom drie voorproefjes die we met je mogen delen: 

Leestip: Wil je deze bestsellerauteur, praatjes- en (oven)plaatjesmaker Rukmini Iyer beter leren kennen? We kletsen hier uitgebreid met haar tijdens 30-minuten-date.


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Algemeen
Meer Algemeen
Gratis Azie magazine