Benodigdheden voor een gezellige borrelplank
Kaasjes en worst/vlees
Speur op de lokale markt naar regionale specialiteiten
Olijven
Deze kun je prima van tevoren inslaan en bewaren. Heel handig voor onverwachte borrelmomenten
Nootjes
Noten mixen goed met kaas en vleeswaren. Ongebrande noten zijn het gezondst.
Fruit
Druiven en vijgen combineren erg goed met kaas.
Groenten
Een pittig radijsje, cherrytomaatje, zoete paprika of een fris reepje komkommer gaat er altijd wel in. Erg lekker met dipsausjes. Basalmicostroop is heerlijk als dressing over gegrilde groenten. Ook lekker als brooddip.
Dips
Salsasaus, pesto, aïoli, hummus, olijfolie met kruiden. Kies je favoriet en serveer deze erbij.
Brood
Om de smaak te neutraliseren, om te beleggen of om te dippen. Serveer met brooddip. Zo simpel dat je er bijna aan voorbijgaat. Doop je brood eens in olijfolie extra vergine en strooi er wat peper en zout overheen.
Een grote borrelplank of dienblad
Die enorme houten borrelplank heb je waarschijnlijk thuis gelaten, maar misschien heb je wel een dienblad meegenomen waar je alles op
kunt uitstallen.
Aïoli
Met stip op nummer één staat mijn zelfgemaakte aïoli. Hij is simpel, erg smakelijk en past vrijwel overal bij. We dopen er brood in, serveren het bij vlees en gebruiken het als groentedip. Je maakt de aïoli zo scherp als je zelf wilt. Wel een officiële waarschuwing: bij overmatig gebruik heb je een dag later last van het welbekende aftereffect.
- 2 teentjes knoflook voor de milde variant (als je van scherp houdt, gebruik er dan vier)
- 6 flinke scheppen mayonaise
- peper naar smaak
Pers de knoflookteentjes en voeg die toe aan de mayonaise. Voeg peper naar smaak toe. Meng alles en laat liefst nog een uurtje staan voor gebruik, dan kunnen de smaken zich goed met elkaar vermengen.
Saladedressing
Basisdressing
- 9 el olijfolie
- 3 el balsamicoazijn
Honing-mosterddressing
- 9 el olijfolie
- 3 el balsamicoazijn
- 2 tl mosterd
- 1 el honing
Wil je een romigere dressing? Voeg dan nog een eetlepel mayonaise toe.
Frisse citroendressing
- 9 el olijfolie
- 3 el citroensap
- 2 tl mosterd
- 1 el honing