Zwartebessen-taartjes

Zwartebessen-taartjes

Deze bessentaartjes zijn ideaal voor een feestje. Kun je geen zwarte bessen vinden, kies dan voor een mix van bramen en blauwe bessen. Gebruik een gasbrandertje om de meringue een lichtbruin kleurtje te geven.

Bereiding

1 Laat voor de zwartebessen-yuzucurd de gelatineblaadjes weken in ijskoud water. Maal de zwarte bessen (of een mix van bramen en blauwe bessen) in een blender of keukenmachine tot een gladde puree en druk die met de bolle kant van een lepel boven een kom door een fijne zeef.

2 Klop de eieren, suiker, bessenpuree en eventueel de yuzu in een hitte-bestendige kom. Zet de kom op een pan met zachtjes kokend water en doe er een suikerthermometer in. Knijp het overtollige water uit de gelatine-blaadjes, neem als het mengsel 82 °C is de kom van de pan en klop de gelatineblaadjes erdoor, gevolgd door de zachte boter. Schenk de curd in een schaaltje, leg er plasticfolie op (zo kan er geen velletje ontstaan) en zet minimaal 3 uur in de koelkast.

3 Wrijf voor de deegbodempjes de bloem, poedersuiker en boter door elkaar tot een grofkruimelig mengsel. Klop het hele ei en de melk in een kom, meng ze door het kruimelmengsel en kneed er een ruw deeg van ‒ meng niet te lang, anders wordt het deeg elastisch in plaats van kruimelig. Laat het minimaal 2 uur, maar liever een hele nacht, rusten in de koelkast.

4 Rol het deeg uit tot een dunne lap van ongeveer 1 mm dik, steek er met een uitsteekvormpje (0 12 cm) rondjes uit en bekleed er 8–10 taartvormpjes (0 8 cm) mee. Druk het deeg met je vingers goed aan, laat het iets over de rand hangen en prik met een vork kleine gaatjes in de bodem.

5 Leg op elke deegbodem een velletje bakpapier, vul ze met blindbakbonen en laat 1 uur opstijven in de vriezer.

6 Verwarm de oven voor op 160 °C en bak de bodempjes in 15 minuten, of tot de randen licht goudbruin zijn. Verwijder de blindbakbonen en het bakpapier, en bak ze in 10 minuten helemaal goudbruin. Smeer ze in met het losgeklopte ei en bak nog eens 3 minuten in de oven. Laat ze afkoelen en snijd het deeg dat over de rand hangt er met een kartelmesje af.

7 Doe voor de meringue het eiwit met de suiker in een hittebestendige kom, zet die op een pan zachtjes kokend water en klop tot de suiker is opgelost ‒ check of je geen suikerklontjes meer voelt als je het eiwitschuim tussen je vingers wrijft. Neem de kom van de pan, blijf kloppen tot de meringue op kamertemperatuur is en schep dan in een spuitzak.

8 Klop de limoencurd glad, schep in een andere spuitzak en spuit hem in een cirkel van buiten naar binnen in de afgekoelde taartbodempjes tot vlak onder de rand. Spuit dan de meringue erop en gebruik een gasbrandertje om ze een lichtbruine kleur te geven.

9 Bestrooi de taartjes eventueel met de fijngemalen gevriesdroogde bramen en serveer. Tip Yuzu is een Japanse citrusvrucht die qua smaak veel weg heeft van de citroen zoals wij die hier kennen, maar dan iets milder. In dit recept gebruiken we enkel het sap, dit kun je kopen bij de Aziatische toko of online, bijvoorbeeld via asianfoodlovers.nl of amazingoriental.com.

Per portie 481 kcal, 20,4 g vet (10,7 g verzadigd), 9,4 g eiwit, 69,7 g koolhydraten, 45,8 g suikers

Voor 8–10 stuks

Zwartebessen-yuzucurd

• 4 gelatineblaadjes (à 1,5 g)

• 300 g zwarte bessen (of een mix

van bramen en blauwe bessen)

• 4 grote eieren

• 75 g fijne kristalsuiker

• 50 ml yuzusap (optioneel, zie tip)

• 30 g boter, op kamertemperatuur

Deeg

• 250 g bloem

• 50 g poedersuiker

• 125 g koude boter, in blokjes

• 2 grote eieren, 1 losgeklopt

• 50 ml melk

Meringue

• 100 g eiwit (van 2–3 eieren)

• 200 g fijne kristalsuiker

• gevriesdroogde bramen, fijngemalen, voor erbij (optioneel)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek