Zwarte bessen en bitterkoekjes in een taart, dat is pas feest! Als hij uit de oven komt, wel even laten afkoelen voordat je de poedersuiker eroverheen strooit. Serveer hem ook niet koud, maar een beetje ertussenin. Dan is hij op z’n allerlekkerst. Oh, niet vergeten die toef slagroom naast deze zwarte-bessentaart met bitterkoekjes te serveren.
1. Klop voor het deeg de boter en fijne kristalsuiker met een mixer bleek en luchtig en voeg de eidooiers toe. Meng de bloem en het bakpoeder en spatel ze met het water erdoor tot je een zacht deeg hebt. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, kneed het minder dan een minuut zachtjes door en rol tot een bal. Wikkel deze in bakpapier en leg minstens 30 minuten in de koelkast.
2. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed de ingevette vorm ermee. Druk het goed in de randen en tegen de zijkanten. Snijd overhangend deeg weg. Zorg dat er geen scheuren ontstaan. Zet het deeg 30 minuten in de koelkast.
3. Verhit de oven tot 190 °C. Leg een lege bakplaat of pizzasteen in de oven. Bedek de deegbodem met bakpapier en bakbonen en bak 20 minuten. Verwijder bonen en papier en zet nog 5 minuten in de oven, of tot het deeg droog aanvoelt en een bleke biscuitkleur heeft. Haal uit de oven en verlaag de temperatuur tot 170 °C.
4. Meng voor de vulling het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Haal de steeltjes van de bessen. Klop in een kom de eiwitten bijna stijf. Spatel de eiwitten met een metalen lepel door het amandel-suikermengsel. Roer de zwarte bessen er kort en voorzichtig door.
5. Schep de vulling op de deegbodem en strijk ruwweg glad. Zet de springvorm op de hete bakplaat of pizzasteen in het midden van de oven en bak de taart 40-45 minuten. Dek af met aluminiumfolie als hij te snel verkleurt. Haal de taart uit de oven zodra de vulling bleek goudkleurig is en licht stevig aanvoelt. Laat afkoelen. Bestuif met poedersuiker en serveer niet heet of koud, maar warm, met slagroom ernaast.