Deze heerlijke salade smaakt fris, pittig, zout én zuur. De roze noedelkroepoek, krupuk mie, en de sawi asin kun je kopen bij de toko. De roze kleur van de kroepoek is kenmerkend voor deze groentesalade. Het is belangrijk dat je de ingemaakte mosterdkool even goed afspoelt onder koud water, want die is zo uit het pakje heel zout.
1. Meng 1 theelepel zout met ¼ van de tamarindepulp met weekwater in een plastic bak met ruim water. Voeg de geplette tenen knoflook toe. Maal de kurkumawortel in de vijzel fijn en voeg die toe. Doe ook de tofu erbij en laat afgedekt 2 uur marineren.
2. Maal 100 gram van de vliespinda’s in de vijzel fijn en zet opzij. Maal dan de rest van de knoflook met de ebi en de lomboks tot een fijne boemboe.
3. Verhit wat olie in een pan op middelhoog vuur en bak er de boemboe ongeveer 5 minuten in. Voeg het overige zout, de fijngemalen pinda’s, de overige tamarindepulp met het weekwater, palmsuiker, azijn en 750 milliliter warm water toe. Kook met de deksel schuin op de pan tot 1/3 van de oorspronkelijke hoeveelheid. Deze saus blijft dun, dat hoort zo. Gebruik als de saus niet fijn genoeg is een staafmixer om hem fijner te malen.
4. Laat de gemarineerde tofu uitlekken en dep het droog met keukenpapier.
5. Verhit ½ liter olie in een wok op middelhoog vuur. Frituur de tofu in porties goudbruin en laat uitlekken op keukenpapier.
6.Verdeel de spitskool, frisée sla, komkommer, taugé, mosterdkool en de tofu over een schaal. Lepel er vlak voor het serveren de pindasaus over. Bestrooi met de overige pinda’s en serveer met de kroepoek.