Zoete aardappel zadenbrood

Zoete aardappel zadenbrood

Dit is een van mijn favoriete slowcarbbroden. De gepofte zoete aardappel geeft het een fijne smeuïgheid en een heel licht (beslist niet overheersend) zoetje en zorgt ook voor de nodige stevigheid. Ik vries de sneetjes meestal met 2 tegelijk in – het brood is erg voedzaam, dus aan 2 sneetjes heb ik meestal wel genoeg – en die gooi ik vervolgens weer bevroren en al in de broodrooster om er toast van te maken.

Bereiding

Gepofte zoete aardappel (in de oven of magnetron)

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Boen de zoete aardappels schoon en prik ze rondom in met een scherp mesje.

3. Leg de aardappels op een bakplaat(je), schuif ze in de oven en pof ze in ongeveer een uur gaar. Keer ze halverwege.

Of:

1. Leg de ingeprikte zoete aardappels een voor een in de magnetron. Geef ze, per stuk, 5 minuten op vol vermogen.

2. Draai de zoete aardappel om en geef hem nog eens 5 minuten. (Dit is uitgaande van een zoete aardappel van gemiddeld formaat. Kleinere zoete aardappels zijn waarschijnlijk al in 2 keer 4 minuten gaar.)

Zoete-aardappel-zadenbrood

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.

2. Pel de zoete aardappel, voor zover je dat nog niet gedaan hebt. Je hebt dus 300 gram gaar vruchtvlees nodig. Prak het vruchtvlees met een vork tot een grove puree.

3. Doe de zoete-aardappelpuree samen met alle ingrediënten behalve de 2 theelepels sesamzaad in een grote kom en kneed snel met een schone hand tot een stevig deeg.

4. Stort het deeg in de brood- of cakevorm en bestrooi met de achtergehouden sesamzaadjes.

5. Bak het brood in de oven in 60-70 minuten gaar.

6. Laat het brood uit de oven 10 minuten rusten en stort het op een rooster om af te koelen.

Voedingswaarden per sneetje: Koolhydraten: 12 g; Vezels: 5 g; Netto Koolhydraten: 7 g; Eiwitten: 6 g; Vetten 10 g; Calorieën: 174

Voor 18 sneetjes

Bereiding 1,5 uur

  • 300 g gepofte zoete aardappel
  • 75 g havermeel
  • 75 g boekweitmeel
  • 50 g quinoavlokken
  • 25 g kokosmeel
  • 25 g psylliumvezels
  • 75 g pompoenpitten
  • 75 g zonnebloempitten
  • 40 g lijnzaad
  • 40 g chiazaad
  • 1 tl zout
  • 1 tl baksoda
  • 2 eieren
  • 3 el olijfolie
  • 2 el appelazijn
  • 50 ml handwarm water
  • 40 g + 2 tl sesamzaad

Benodigdheden

  • kleine brood- of cakevorm (20 x 10 cm), ingevet met neutrale olie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine