1 Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Spreid de chilipepers, tomaatjes en parten ui uit op een bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Rooster ze zo’n 10 minuten en voeg halverwege de amandelen en knoflook toe. Als de amandelen licht verkleurd zijn en de groenten zacht, neem je de bakplaat uit de oven en laat je alles afkoelen. Gooi de stelen van de tomaten en de zaden en steeltjes van de pepers weg.
2. Doe de mix samen met het basilicum in de keukenmachine of een vijzel en pureer of stamp ze tot een grove saus. Voeg de balsamico- en rodewijnazijn toe, plus genoeg olijfolie om de salsa smeuïg te maken. Roer goed en voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer.
PS Door een handvol broodkruimels toe te voegen wordt de salsa dikker. Smeer er een laagje van op vis- of kipfilets voor je ze in de oven bakt. Je krijgt dan een superlekker korstje.
PPS Gebruik pinda’s in plaats van de amandelen en vers limoensap in plaats van de azijn voor een Mexicaans tintje.
Per 100 g 560 kcal, 50,9 g vet (5,6 g verzadigd), 14,2 g eiwit, 10,7 g koolhydraten, 7,2 g suikers