Deze wortelcake is heerlijk als tussendoortje of als traktatie op een verjaardag, maar je kunt deze cake ook als nagerecht serveren met wat slagroom en als je het lekker vindt een eetlepel (of twee) likeur erdoorheen roeren. Maar dan alleen voor achttien-plussers, hè!
1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Vet een ronde cakevorm (0 30 cm) in met boter.
2. Schrap de wortels en snijd ze in plak- ken. Doe ze in een steelpan en giet het sinaasappelsap erbij.
3. Zet de steelpan op middelhoog vuur, breng aan de kook en laat een paar minuten sudderen tot de wortels gaar zijn. Giet ze dan af in een vergiet, laat de groenten iets afkoelen en gooi het sap weg.
4. Pureer de afgekoelde wortels in een blender samen met de olijfolie en eidooiers. Schep de puree in een kom en spatel de suiker, bloem en het bak- poeder erdoor.
5. Klop in een andere, brandschone kom de bewaarde eiwitten stijf met een elektrische mixer.
6. Spatel de stijfgeklopte eiwitten met een metalen lepel voorzichtig door het wortelmengsel ‒ probeer de luchtbelletjes in de eiwitten zo min mogelijk te beschadigen.
7. Giet het mengsel in de bakvorm en bak de cake 40-45 minuten. Neem uit de oven en laat hem in de vorm zoveel mogelijk afkoelen. Neem de cake er dan uit en laat verder afkoelen op een rooster.
8. Wil je de wortelcake vullen met een jamlaagje, snijd hem dan horizontaal doormidden met een lang, scherp mes. Smeer de jam op de onderste cakehelft en leg de bovenste helft er dan weer op. Zet de gevulde cake voor het serveren ongeveer 30 minuten in de koelkast en bestrooi hem vlak voor je hem gaat eten met poedersuiker.
Dit recept is afkomstig uit Antonio Carluccio’s nieuwe boek ‘Groenten’ (Aerial Media Company, € 27,95). Credits: Recepten Antonio Carluccio Fotografie Laura Edwards