De Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus kunnen wel een revival gebruiken. Deze tapas valt wat mij betreft in de categorie ‘vergeten borrelhapje’. Maar als je dit recept eenmaal geprobeerd hebt weet ik zeker dat-ie op je vaste borrelrepertoire belandt!
1. Meng voor de balletjes het gehakt met de overige ingrediënten en vorm balletjes van ongeveer 25 gram. Bak in een grote koekenpan (of in twee keer) 5 minuten in hete neutrale olie. Haal uit de pan en zet even apart.
2. Fruit voor de tomatensaus de ui en knoflook 2 minuten aan in de nog warme pan met 1 eetlepel extra olie. Doe de tomatenpuree, het venkelzaad en het paprikapoeder erbij en schep om. Voeg de tomatenblokjes toe en breng aan de kook. Roer de worcestershiresaus erdoor en voeg de laurier toe. Breng op smaak met zout en peper. Doe de gehaktballetjes erbij en laat 15 minuten sudderen. Schep af en toe even om.
3. Bewaar als het is afgekoeld in een afgedekt bakje in de koelkast. Kan zowel warm als op kamertemperatuur geserveerd worden. In dat geval een half uurtje voor het serveren uit de koelkast halen. Schep eventueel nog wat Spaanse manzanilla olijven door de saus voor een extra smaakdimensie.
Voor ongeveer 25 balletjes
Voor de tomatensaus