Vlugge Portugese taartjes

Vlugge Portugese taartjes

Portugals zonnigste taartje-bij-de-koffie heet Pastel de Nata en is niet alleen ‘wereldberoemd’ in Portugal, maar ook ver daarbuiten. Geen toeters en bellen voor de pastel; de eenvoud siert met een romige zoete vulling en knapperige korst van bladerdeeg. Eet je pastels als ze net uit de oven komen, bestrooid met wat kaneel en poedersuiker en je weet niet wat je proeft! Gelukkig hoef je voor Pastel de Nata niet per se naar Portugal, ze worden in België en Nederland ook gebakken. Of maak ze nu zelf.

Bereiding

1 Bestuif een schoon werkvlak met bloem. Rol het bladerdeeg uit en snijd het in formaat van 20cm bij 20cm. Strooi er een paar flinke snuffen kaneel over, rol het deeg als een soort Zwitserse rol op en snijd hem in 6 plakjes. Leg een plakje in elk van de 6 kuipjes van een muffinvorm en druk het deeg er met je duim in zodat de onderkant plat is en er een klein randje deeg bovenuit steekt. Zet ze boven in de hete oven en bak ze 8 tot 10 minuten (zet de kookwekker), of tot ze licht goudbruin zijn.

2 Schep crème fraiche in een kleine kom. doe het ei, de vanillepasta, 1 el tafelsuiker en de geraspte schil van 1 sinaasappel bij. Meng alles goed.

3 Haal de muffinvorm uit de oven en druk het opgeblazen deeg met een theelepel rondom tegen de rand om ruimte voor de vulling te maken. Schep het mengsel van crème fraiche in de vormpjes en zet ze terug in de oven. Zet de kookwekker op 8 minuten.

4 Haal uit de oven en serveer met een beetje poedersuiker en kaneel. Of schenk er een beetje sinaasappel-karamel over.

Sinaasappel-karamel:

Zet een kleine steelpan op hoog vuur. Pers er het sap van de geraspte sinaasappel in en schep er de rest van de tafelsuiker bij. Blijf roeren, maar houd er wel rekening mee dat karamel extreem heet wordt en lelijke brandwonden kan veroorzaken. Nooit aanraken of proeven dus. Schenk een klein beetje karamel op elk van de taartjes (ze zijn nog een beetje zacht, maar dat hoort zo) en laat ze even staan om op te stijven.

6 taartjes

    • bloem, om te bestuiven

 

    • ca 200 g bladerdeeg op rol

 

    • kaneel

 

    • 125 g crème fraiche

 

    • 1 tl vanillepasta of extract

 

    • 5 el lichtbruine fijne tafelsuiker

 

    • 1 sinaasappel

 

    • evt poedersuiker

 

    • muffinvorm

 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek