Vegan boterkoek

Vegan boterkoek

Vegan boterkoek – ja, het kan! Dit recept voor het oudhollandse baksels gieten we in de dit boterkoek-recept in een veganistisch jasje. Dat betekent natuurlijk geen boter, maar vervangers die jou tijdens het bakken naar een onweerstaanbaar lekkere baked good gaan leiden. Geniet van deze vegan boterkoek, het wordt écht smullen van deze quilty pleasure, dat beloven we je.

Bereiding

1. Meng alle ingrediënten behalve de plantaardige melk en ahornsiroop in een kom. Mix met de hand of met een standmixer met deeghaken tot een stevig deeg. Rol het deeg uit in een stuk bakpapier ter grootte van de taartvorm en leg minstens 1 uur in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor tot 175 °C.

3. Leg het deeg met het bakpapier in de taartvorm en strijk glad met een lepel of smalle patisseriedeegroller. Meng de plantaardige melk en ahornsiroop in een klein kommetje. Bestrijk het deeg met het mylkmengsel. Als je kant-en-klare boter hebt gebruikt, kun je nu eventueel een ruitpatroon in het deeg maken met een vork (bij homemade boter doe je dit pas na het bakken).

4. Bak de boterkoek in 35-40 minuten goudbruin. Het lijkt mogelijk alsof de koek nog niet gaar is, maar dit is niet erg. Haal de boterkoek uit de oven en indien je de boterkoek met homemade boter hebt gemaakt, kun je op dat moment nog een ruitpatroon maken. Duw na circa 10 minuten de zijkanten naar beneden, zodat de koek overal dezelfde hoogte heeft. Laat de boterkoek zo’n 4-6 uur afkoelen in de vorm.

Voor: ± 12 porties, enkele dagen houdbaar in de koelkast
Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur koelkast + 35-40 minuten bakken

  • 250 g plantaardige harde boter, op kamertemperatuur
  • 80 g kristalsuiker
  • 80 g witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el citroensap
  • ½ tl citroenzeste
  • snufje gemalen zeezout
  • 250 g bloem
  • 2 el plantaardige melk naar keuze
  • 1 el ahornsiroop

Verder nodig:

  • Standmixer
  • bakpapier
  • taartvorm van ø 20 à 22 cm (geen springvorm)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine