Brusselse wafel

Brusselse wafel

Dit recept is een aangepaste versie van het recept voor Brusselse wafels dat Philippe Cauderlier in 1874 publiceerde. Knapperig vanbuiten en, als het goed is, zacht vanbinnen. Omdat er geen suiker in het beslag zit, zijn toppings aan te raden; zonder is deze wafel wat saai.

Bereiding

  1. Gebruik een gewone wafelijzerplaat. Smelt de boter in de melk op laag vuur. Schenk daarna het koude water erbij om te laten afkoelen.
  2. Doe de twee soorten bloem, het zout en de kaneel in een grote kom of de kom van een elektrische mixer, maak een kuiltje in het midden en schenk de eierdooiers en daarna de helft van het melkmengsel erbij. Meng tot alles volledig opgenomen is. Schenk daarna de rest van het melkmengsel erbij en meng goed.
  3. Laat het beslag rusten terwijl je het wafelijzer voorbereidt.
  4. Klop de eiwitten tot stijve pieken. Spatel ze met grote, rustige bewegingen door het beslag om er zoveel mogelijk lucht in te houden.
  5. Vet het wafelijzer in met boter of reuzel als het geen antiaanbaklaag heeft en schep er wat beslag in; als je je ijzer beter leert kennen, ontdek je vanzelf hoeveel beslag je nodig hebt. Bak de wafels goudgeel (hoelang dat duurt hangt af van je ijzer, dus controleer af en toe).
  6. De beste manier om deze wafels te bewaren is door ze te bakken en in te vriezen. Laat ze voor gebruik 30 minuten ontdooien en warm ze op in een heet wafelijzer. Als je ze luchtdicht bewaart, zijn ze de volgende dag nog steeds lekker als je ze opwarmt.
  7. Bestuif ze met een dikke laag poedersuiker, spuit slagroom in elke holte en serveer.

 

10 wafels (afhankelijk van je wafelijzer)

• 250 g ongezouten boter
• 250 ml volle melk
• 250 ml koud water
• 400 g bloem
• 100 g rijstbloem of maizena
• 5 g zout
• 5 g gemalen kaneel
• 4 eieren, gesplitst
• olie of reuzel, om in te vetten als je geen wafelijzer met anti-aanbaklaag hebt
• poedersuiker, voor het bestuiven

Serveertips
• ongezouten boter
• geklopte slagroom
• verse aardbeien
• plattekaas (kwark)


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek