Tomatensoep met letters

Tomatensoep met letters

‘De heerlijk verse tomaten en rode pepers geven een flinke dosis vitamine C – die houdt de bloedvaten sterk, zodat je hart minder hard hoeft te werken om je bloed rond te pompen,’ zegt Jamie Oliver.

Bereiding

1. Het idee van dit recept is dat je alles heel snel kookt en de hitte zijn werk laat doen om je soep een smaak te geven die je meteen aan de waanzinnige geur van een tomatenkas doet denken. Pel de uien, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Snijd ze in stukjes van 2 cm en bak ze in 1 eetlepel olie in een grote braadpan op matig hoog vuur. Verwijder de zaadjes uit de rode peper, stamp de ongepelde tenen knoflook fijn, en doe ze erbij. Pluk de kleinste basilicumblaadjes en zet ze in een kopje koud water opzij. Doe de rest (met steeltjes en al voor een extra krachtige smaak) in de pan. Was de tomaatjes en doe ze er met steeltjes en tak bij. Roer 5 minuten, giet er 2 liter water bij, laat 40 minuten koken en zet het vuur uit.

2. Zet een andere pan met een grote, grove zeef naast de pan soep. Schep de soep in de zeef en wrijf de stukken groente er zo veel mogelijk door, zodat je alleen de steeltjes, tak en velletjes overhoudt; gooi die weg. Breng aan de kook, roer de pasta erdoor en laat zachtjes pruttelen tot die gaar is. Proef, breng op smaak en bestrooi vlak voor het serveren met de geraspte kaas en apart gehouden basilicumblaadjes.

Lekkere restjes: geen nood als je niet alles op krijgt. Na een nachtje in de koelkast heeft de pasta de heerlijke smaken nog meer opgezogen – perfect beleg voor op een geroosterd sneetje volkorenbrood!

Dit recept komt uit het boek ‘Superfood voor familie en vrienden’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers). 

Voor 4 personen, 1 uur:

  • 2 rode uien
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • ½-1 verse rode peper
  • ½ bol knoflook
  • ½ bosje vers basilicum (15 g)
  • 1,5 kg rijpe kerstomaatjes, aan de tak
  • 300 g letterpasta
  • 80 g cheddar (of belegen kaas)

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gouden kookboek