Tiramisutaart met citroen & vruchten

Tiramisutaart met citroen & vruchten

Deze gestapelde taart kost wat voorbereiding, maar je wordt absoluut beloond. De amarettikoekjes geven een crunch, het fruit is lekker fris en de mascarpone zorgt voor een romige touch. Kortom, een hemelse combinatie als je het ons vraagt.

Bereiding

1 Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet 3 ronde taartvormen (ø 20 cm) in en bestuif ze licht met bloem. Bekleed de bodem van elke vorm met bakpapier. 

2 Smelt de boter voor de cakes in de magnetron. Breek de eieren boven een kom, voeg de suiker en 1 theelepel vanille-extract toe en mix het stijf.

3 Meng in een andere kom de gemalen noten, de bloem en het bakpoeder, samen met een snuf zout. 

4 Schep de droge ingrediënten door het eimengsel en voeg dan de citroenrasp toe. Schenk de gesmolten boter langs de binnenrand van de kom en schep alles voorzichtig door elkaar.

5 Verdeel het beslag over de taartvormen, strijk het oppervlak glad en bak de cakes 15 minuten midden in de oven. Laat de cakes 5 minuten afkoelen in de vorm, stort ze dan op
een rooster en laat volledig afkoelen.

6 Klop voor de vulling de eidooiers, suiker, marsala, citroenrasp en het citroensap in een hittebestendige kom met wat zout. Zet de kom op een pan zacht kokend water en blijf 5 minuten kloppen, tot het mengsel dik is en qua volume is verdrievoudigd. Neem de kom van de pan, zet hem voorzichtig in een laagje koud water en blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld.

7 Smelt de witte chocolade in een kom op een pan zacht kokend water. Roer de chocolade glad en laat afkoelen.

8 Klop de mascarpone smeuïg in een kom en schep hem door het citroenmengsel, samen met de gesmolten chocolade.

9 Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze in plakjes. Laat ze 10 minuten trekken in een kom met de frambozen, het citroensap, de eetlepel suiker en de rest van het vanille-extract.

10 Bekleed een springvorm (ø 20 cm) met vershoudfolie. Leg één cake onderin en bedruppel met een derde van de limoncello. Verdeel er 3 eetlepels van het mascarponemengsel over. Leg er de helft van de bosvruchten op en herhaal deze lagen tot je eindigt met de laatste cakelaag en daar de laatste limoncello over druppelt. Bewaar de taart afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.

11 Stort de taart vlak voor het serveren op een schaal. Bedek de boven- en zijkant met de rest van het mascarponemengsel. Versier de zijkant met amarettikruimels en de bovenkant met de extra aardbeien en frambozen. Bestuif de taart tot slot met poedersuiker.

Per portie 464 kcal, 32,2 g vet (17,8 g verzadigd), 8,8 g eiwit, 36,4 g koolhydraten, 29,6 g suikers

12 personen
• 50 g boter, plus extra
• 100 g bloem, plus extra
• 4 grote eieren
• 125 g fijne kristalsuiker, plus 1 el extra voor de bosvruchten
• 1½ tl vanille-extract
• 50 g gemalen hazelnoten of amandelen
• ½ tl bakpoeder
• geraspte schil van 1 citroen, sap van ½ citroen
• 400 g aardbeien, plus extra voor de garnering
• 250 g frambozen, plus extra voor de garnering
• 7½ el limoncello
• 100 g amarettikoekjes, verkruimeld
• poedersuiker

Mascarponevulling
• 4 grote eidooiers
• 50 g fijne kristalsuiker
• 2 el marsala (wijn)
• geraspte schil en sap van 1 citroen
• 100 g witte chocolade, gehakt
• 500 g mascarpone


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine