Wat is er Nederlandser dan een stroopwafel? Door ze te verwerken in een tulband en die te overgieten met een stroopsaus krijg je deze oer-Hollandse lekkernij.
1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.
2. Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract en zout enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na ieder ei. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng de karnemelk erdoor en roer vervolgens de stroopwafelstukjes door het cakebeslag. Doe het in de tulbandvorm en bak de tulband in 60-75 minuten gaar.
3. Laat de tulband na het bakken enkele minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
4. Doe voor de saus de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten doorkoken en blijf roeren, totdat alle suikerkristallen opgelost zijn. Voeg de slagroom toe, breng de saus opnieuw aan de kook en laat deze nog 1-2 minuten koken. Laat de stroop afkoelen tot lauwwarm en sprenkel deze over de tulband. Garneer de tulband met extra stukjes stroopwafel.