Stroopwafel-tulband

Stroopwafel-tulband

Wat is er Nederlandser dan een stroopwafel? Door ze te verwerken in een tulband en die te overgieten met een stroopsaus krijg je deze oer-Hollandse lekkernij.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de tulbandvorm in met boter, bestuif licht met bloem en klop de overtollige bloem eruit.

2. Klop de boter met de lichtbruine basterdsuiker, het vanille-extract en zout enkele minuten tot een romig geheel. Meng daar één voor één de eieren door en klop het beslag goed door na ieder ei. Spatel de bloem en het bakpoeder door het beslag. Meng de karnemelk erdoor en roer vervolgens de stroopwafelstukjes door het cakebeslag. Doe het in de tulbandvorm en bak de tulband in 60-75 minuten gaar.

3. Laat de tulband na het bakken enkele minuten afkoelen in de vorm en stort hem vervolgens op een rooster om verder af te koelen.

4. Doe voor de saus de stroop in een steelpan en verwarm deze al roerend op middelhoog vuur. Voeg de lichtbruine basterdsuiker, de kaneel en de boter toe en breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat de stroop 1-2 minuten doorkoken en blijf roeren, totdat alle suikerkristallen opgelost zijn. Voeg de slagroom toe, breng de saus opnieuw aan de kook en laat deze nog 1-2 minuten koken. Laat de stroop afkoelen tot lauwwarm en sprenkel deze over de tulband. Garneer de tulband met extra stukjes stroopwafel.
 

Voor 15-20 plakken.

  • 300 g boter, op kamertemperatuur
  • 300 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract*
  • ¼ tl zout 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 350 g bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 85 ml karnemelk
  • 300 g stroopwafels, in stukjes gehakt


Voor de stroopsaus:

  • 100 g keukenstroop
  • 50 g lichtbruine basterdsuiker
  • ¼-½ tl kaneelpoeder
  • 40 g boter
  • 45 ml slagroom


Verder nodig:

  • boter, om in te vetten
  • bloem, om te bestuiven
  • extra stukjes stroopwafel, om te garneren


* Vanille-extract: vanille is een geweldige smaakmaker en werkt heel goed in een cake. Gebruik bij voorkeur (zelfgemaakt) vanille-extract of het merg uit een vanillestokje. Vanillearoma en vanillesuiker bevatten namelijk chemische smaakstoffen, daar is geen echte vanille aan te pas gekomen. Vanille-extract maak je zo: snijd ongeveer 3 vanillestokjes in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe het merg samen met de opengesneden stokjes in een flesje met 150 milliliter wodka. Schud de fles en zet deze koel en donker weg. Schud de fles enkele keren per week en wacht minimaal 1 maand voor je het vanille-extract gaat gebruiken. Door de alcohol is het extract goed te bewaren.

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis Azie magazine