Sticky fruitdessert met wortelgroente

Sticky fruitdessert met wortelgroente

Dit is echt een hemels toetje dat qua comfortgehalte niet onderdoet voor een klassieke toffee pudding: heet, luchtig en zoet (maar niet mierzoet). De geraspte pastinaak geeft hem een aangename worteltaarttextuur (ja, je zou ook wortels kunnen gebruiken), en de romige dadelsaus is echt een openbaring.

Bereiding

1. Begin met de dadelsaus: doe de dadels met het zout en het citroensap in een blender, giet er 250 milliliter kokend water bij en mix ze zo fijn mogelijk. Giet de room erbij en mix er een zoete, dikke saus van. Zet even opzij.

2. Verhit de oven tot 160 °C hetelucht of 180 °C elektrisch en bekleed een ronde ovenschaal of springvorm van ongeveer 23 centimeter met bakpapier. Schil de peren of appels, snijd ze in kwarten en verwijder de klokhuizen; als ze erg groot zijn, kun je de kwarten doormidden snijden.

3. Smelt het klontje boter in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de partjes peer of appel ongeveer 5 minuten, tot ze licht gekaramelliseerd zijn. Giet dan ongeveer een derde deel van de dadelsaus erbij en laat hem pruttelen tot hij tot ongeveer een derde ingekookt is. Spreid de partjes peer of appel uit over de geprepareerde schaal of springvorm.

4. Doe de boter en suiker in een grote kom en klop ze met een elektrische handmixer (of in een staande mixer) luchtig en romig. Meng de beide soorten meel met het bakpoeder, baking soda en zout in een andere kom. Doe een ei en een lepel van het meelmengsel bij het botermengsel, klop ze erdoor en herhaal dat met de rest van de eieren.

5. Schenk de rest van het meel bij het mengsel, giet de melk erbij en spatel met een grote lepel door elkaar. Spatel vervolgens de pastinaak (of wortel) en de gedroogde vruchten erdoor.

6. Spreid het mengsel uit over de sticky peren of appels en zet het geheel 35–40 minuten in de oven, of tot de boel mooi gerezen en stevig is. Een prikker in het midden moet er schoon uit komen.

7. Warm wanneer hij gaar is de resterende dadelsaus op. Stort de pudding op een bord zodat de sticky vruchten bovenop liggen. Serveer hem heet, in punten of vierkantjes, overgoten met de heerlijke dadelsaus.

Voor 8 personen

  • 2–3 redelijk rijpe peren of handappels (ongeveer 250 g schoongemaakt gewicht)
  • 125 g boter, zacht, plus een klontje voor het fruit
  • 75 g bruine basterdsuiker of donkere muscovadosuiker
  • 125 g fijn volkorenmeel
  • 125 g roggemeel (of ander volkorenmeel)
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl baking soda
  • een snufje zout
  • 3 middelgrote eieren
  • 50 ml warme melk
  • 1 middelgrote pastinaak of wortel (ongeveer 150 g), geboend of geschild en geraspt
  • 150 g rozijnen of ongezwavelde gedroogde abrikozen, gehakt

Dadelsaus

  • 250 g ontpitte dadels, grof gehakt
  • een snufje zout
  • sap van 1 kleine citroen
  • 100 ml double cream (maak dit door 1 deel mascarpone te mengen met 2 delen slagroom) of slagroom

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten